luttenberg moet een dorpsplein krijgen

Luttenberg is nog niet af. Het moet een dorpsplein krijgen. Herman Holtmaat diende dat idee vorige week in tijdens de eerste bijeenkomst van de gemeenteraad op locatie. “Het zou mooi zijn als we het gedeelte vanaf de Grot tot een mooi groot plein zouden maken. Als we dit doen wordt het vanzelf verkeersluw en wordt er niet meer hard gereden. Er zijn meer plekken om de auto even tijdelijk neer te zetten en bij evenementen hebben we een mooie grote ruimte en een mooi groot terras. Het uitzicht zal geweldig worden richting ons mooie Kerkenlaentie en dat wordt dan echt genieten in onze Parel.”

Gemeente
‘Ik schrijf wel eens opiniestukjes voor de krant en een paar weken gelden stond er naar aanleiding van een opiniestuk over de regie meer zelf in de hand nemen in dat Luttenberg de gemeente niet meer nodig heeft. En dat is nou precies wat ik niet bedoelde. We hebben de gemeente meer en meer nodig maar dan wel op een andere manier. Niet wij-Zij maar samen.

De tijd van hand op houden bij de overheid en dus ook bij de gemeente is voorbij. En als we iets willen zullen we het zelf moeten doen. In Luttenberg maken we daar voorzichtig een begin mee. Zo hebben we de sporthal gerealiseerd, zo hebben we Elckerlyc mooi vernieuwd en zo proberen we nu ook Maria-Oord om te toveren tot een mooie plek voor senioren. En we hebben nog veel meer plannen. We willen ook graag dat de jongeren hier kunnen blijven wonen op hun eigen manier. En we willen ook dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (bijv. autisme) hier ook kunnen wonen en werken en we willen een beweegtuin inrichten voor senioren etc..etc…

Hiertoe nemen groepen initiatief: Plaatselijk Belang, bestuur Elckerlyc, Stichting Sportbelangen, de Middenstand en noem maar op…. Nu is mijn idee dat we deze partijen nog meer aan elkaar gaan verbinden via een coöperatie en dat de gemeente ook lid van die coöperatie wordt. Via deze constructie verplichten we ons naar elkaar. Die dorpscoöperatie moet een soort dorpsonderneming/dorpsbedrijf worden.

Als er wat te doen is verplichten we ons eerst tot elkaar. Een voorbeeld: LuttenbergWoont zat laatst bij elkaar met Stichting Sportbelangen, Leerwerkbedrijf de Enk en recreatiepark de Luttenberg. We kregen het over het onderhoud van de tuin van Maria-Oord. Leerwerk bedrijf de Enk zocht klussen voor hun cliënten op dit gebied. Dat gaan we dus samen doen. Sportbelangen zocht naar verwarmde zwemmogelijkheden. Recreatiepark kan dat bieden, terwijl zij in het zomerseizoen graag van de sporthal gebruik wilden maken. Wat is er nou mooier dan elkaar hiertoe verplichten door samen een coöperatieve vereniging op te richten. En ik vind dat de gemeente daarin mee moet participeren.

De gemeente gaat diensten ook aanbesteden aan burgerinitiatieven. Het zelf aanleggen van het beachveld bij ons in Luttenberg is daar een mooi voorbeeld van. En dat was een echte win- win-situatie. Ook kan de gemeente in de aanbestedingsprocedure eisen dat de uitvoering deels wordt uitbesteed aan lokale initiatieven. Dit alles gaat leiden tot één grote dorpsonderneming Luttenberg met heel veel eigen regie voor en door de inwoners, niet vrijblijvend maar via een coöperatie.

Ons dorpsplein
We wonen in een schitterend dorp. Niet voor niets hebben wij het de bijnaam (bienaam) Parel van Salland gegeven. We hebben een mooi natuurgebied op de Berg, we hebben de boksloot met de schitterende fietspaden, we hebben onze ommetjes en we hebben onze unieke kerkweide; het kerkenlaentie.

Maar het is nog niet af; hier hoort een mooi dorpsplein bij. Als je nu kijkt naar de Butzelaarstraat vanaf hier Spoolder tot aan de grot en de Grotzooi dan is dat eigenlijk alleen maar rotzooi. Je ziet dikke trottoirbanden en alleen maar inhammen. Daar is niks moois aan. Het is geen plein. Het kerkplein is apart en ommuurd. Het plein voor Elckerlyc is mooi maar te klein. Het plein voor Spoolder is te klein en apart. De ventweg is een apart weggetje en ga zo maar door..

Het zou mooi zijn als we het gedeelte vanaf de Grot tot hier tot een mooi groot plein zouden maken. Alle dikke trottoirbanden weg, mooi gelijkvloers van klinkers voorzien. Parallelweg, Butzelaarstraat en kerkplein omvormen tot één mooi groot dorpsplein met daarin de mooie bomen en perken….

Als we dit doen wordt het vanzelf verkeersluw en wordt er niet meer hard gereden. Er zijn meer plekken om de auto even tijdelijk neer te zetten en bij evenementen hebben we een mooie grote ruimte en een mooi groot terras. Het uitzicht zal geweldig worden richting ons mooie Kerkenlaentie en dat wordt dan echt genieten in onze Parel.’

Herman Holtmaat

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.