heino krijgt eigen the passion

De muziekvereniging vond de samenwerking met lokale koren, vocale en instrumentale solisten, scouting, media, ondernemers en privépersonen. “Een professionele scriptschrijver en regisseur verleenden belangenloos hun medewerking. Met uitzondering van de pianist uit Wijhe hebben we een compleet Heinose (als we daar Laag-Zuthem ook onder rekenen) cast”, laat Jacqueline Veltmaat namens het koor weten.

Dat Ons Genoegen dit kan doen is opmerkelijk, want in het begin van deze eeuw zag haar toekomst er niet zo rooskleurig uit vanwege een langzame achteruitgang in leden en optredens. “Door echter tijdig maatregelen te nemen is Ons Genoegen met ruim zeventig leden inmiddels weer een gezonde en groeiende vereniging, die de lat steeds hoger legt. Het orkest speelt op een hoog niveau en presenteert zich op steeds vernieuwende wijze, zoals nu met de Passion Heino.”

Wat deze versie van de Passion onderscheidt van andere lokale initiatieven, is dat in dit geval het initiatief niet bij een kerk maar bij een muziekvereniging ligt. “Ook bijzonder is dat er zoveel partijen in samenwerken, alle leeftijden vertegenwoordigd zijn en er dat het een combinatie van buiten- en binnenoptredens is.”

Opzet
In 2011 heeft Ons Genoegen haar eigen, jaarlijks lenteconcert omgedoopt tot de Mix & Match concertreeks, waarbij steeds samenwerking wordt gezocht met andere partijen. Na vijf jaar vond het koor het tijd voor een veel grootser opgezet Mix & Match evenement. Dat werd de Passion Heino.

Al snel waren drie lokale koren, lokale vocale en instrumentale solisten, kruisbouwer, vertellers en schrijvers om het verhaal te moderniseren en seculariseren gevonden. Ook de beide kerken in het dorp stellen zich voor dit project open.

Iedereen is even enthousiast als Ons Genoegen om dit samen te verwezenlijken. In de vorm van Scouting Heino is er ook voor jeugd een belangrijke rol weggelegd. Na een stille (kruis)tocht door de winkelstraat (Dorpsstraat) naar de centraal gelegen PKN kerk vindt de gepassioneerde instrumentale en vocale opening in die kerk plaats. Daarna gaat de tocht door naar de RK-kerk, zo’n 150 meter verderop aan de Canadastraat. Onderweg zijn er meerdere vertelmomenten, toneelacts en optredens van koren, solisten en een instrumentaal ensemble. Met een zinderende finale van een half uur in de RK kerk door orkest, koren en solisten wordt het evenement afgesloten.

De tocht en het muzikale programma zijn vrijwel rond. Deelnemende partijen repeteren afzonderlijk en samen. Ondertussen werkt een werkgroep met vertegenwoordigers van alle partijen door om het evenement te voorzien van een professionele uitstraling. Podia, geluidsversterking, geluidsoverdracht vanuit de kerken naar speakers buiten, live beeldregistratie en projectie op schermen, speciale lichteffecten langs het traject en in gebouwen; aan alles wordt gedacht.

“Dankzij de belangenloze inzet van alle deelnemers en de verwachte inkomsten uit subsidieaanvragen, verkoop van een programmaboekje en vrije giften, verwachten we op alle fronten te kunnen realiseren wat er op het wensenlijstje staat. Alle deelnemers zetten zich er vol energie voor in, en via Facebook en staging2.passionheino.nl begint het ook onder de bevolking inmiddels flink te leven.”

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.