haen vrouwen wat een verademing

Na een week met veel eredivisievoetbal is het weer omschakelen. Na elke wedstrijd een gesprekje met een voetballer of een trainer: waarom laten ze deze onzin niet gewoon achterwege? Als die voetballers mediatraining hebben gehad, dan vraag ik mij af wat ze daar leren. Je hoort alleen variaties op teksten als:

“Ik ben blij dat ik belangrijk ben geweest voor het team”
“We zijn de afspraken niet nagekomen”
“Wij moeten weer vertrouwen krijgen”
“We hebben niet laten zien wat we kunnen”

Schokkende uitspraken waar wij als kijkers iets aan hebben. Interview van hoog niveau, maar niet heus. Nee, geef mij dan maar de vrouwen die geen mediatraining hebben gehad. Het begon met de handbalsters die Ziggo Sport en Studio Sport verrasten met onbevangen uitspraken. Het plezier in sporten op wereldniveau spat er af, terwijl ze er geen cent voor vangen. Kort daarna volgende de volleybalmeiden. Net als bij de handbalsters: het plezier, gekoppeld aan een enorme dosis fanatisme, de wil om te winnen werd geweldig vertaald in interviews.

De waterpolodames konden niet achter blijven. Allemaal niet op hun mondje gevallen. Daphne Schippers die altijd een goed verhaal heeft. De jonge schaatsmeiden die gewoon een echt gesprek kunnen voeren. En zo kunnen we een rits dames benoemen die een zegen zijn in vergelijk met die inhoudsloze uitspraken van voetballers en voetbaltrainers.

Een Ron Jans of de bevlogen trainer van Cambuur doen nog wel een keer leuke uitspraken. Maar voor de rest is het treurnis troef. Naar van Gaal luisteren wij alleen nog in de hoop dat hij de boel op stelten zet, terwijl hij inhoudsloos is over de niet-prestaties van zijn team.

Nog een opvallend detail, alhoewel detail? Bij de WK handbal in Denemarken zaten 15.000 mensen op de tribune, supporters van 8 landen. En ze zaten allemaal gewoon door elkaar om er een groot feest van te maken. Bij de volleybal in Turkije moesten alleen wat maatregelen genomen worden tussen Russische en Turkse supporters omdat de situatie tussen die 2 landen nu niet bepaald florissant was. Voor de rest zat alles door elkaar.

Een zelfde situatie bij de EK Waterpolo in Belgrado. Zou zoiets ooit bij voetbal mogelijk zijn? Als daar 2 groepen supporters zijn moeten ze al apart in een vak worden opgesloten of het uitspelende team mag geen supporters meenemen. Bij elkaar in één vak is vragen om problemen en extra politie-inzet.
En dan te bedenken dat de volleybal-, waterpolo- en handbalvrouwen met een totaal budget op jaarbasis werken dat gelijk staat met wat Arjan Robben elke 2 maanden als salaris krijgt bijgeschreven op zijn bankrekening. Met de ontslagvergoeding van ene meneer Mourinho kunnen de 3 genoemde sportbonden minimaal 5 jaar een compleet topsportprogramma draaien.

Ik begrijp dat voetbal een volkssport is en dat er daarom veel aandacht voor is. Echter de inhoudsloze aandacht bij interviews, praatprogramma’s en voorbeschouwingen kunnen naar mijn mening volledig afgeschaft worden. En met de uitgespaarde tijd en geld lekker veel gesprekken met vrouwelijke topsporters waar enthousiasme en passie de boventoon voert.

In het voorjaar kunnen we weer genieten van onze sportvrouwen omdat zij nog belangrijke wedstrijden spelen om naar Rio te gaan. Ik hoop dat de media daar volop verslag van doet met na afloop, als er dan toch interviews moeten zijn, veel spontane vrouwen die niet bang zijn voor een microfoon.
In Rio is Nederland ongetwijfeld vertegenwoordigd door veel topvrouwen. Toeval? Gerechtigheid? Niet interessant, maar ik wordt er nu al erg blij van.

Maar ja, wie ben ík?

HAEN

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.