haen amateurs

De zege van een zogenaamde amateurclub op een betaald voetbalclub leidde weer eens tot een zoveelste hype in de media. De dag na de wedstrijd kon je bijna geen radiozender aan hebben staan of er kwam wel een speler van de amateurclub voorbij. Deze waren zelfs zoveel amateur dat zij weer gewoon moesten werken of stage lopen bij de HEMA. En ’s avonds werd het op de televisie helemaal te gortig. Alle spelers, trainer en de voorzitter, tevens sponsor, waren niet van de buis te slaan.

Maar hoe groot is het verschil werkelijk tussen betaald voetbal en amateurs? Den Bosch speelt Jupiler League en de amateurclub maar één niveau lager: topklasse. Als Den Bosch had gewonnen van Roda JC, zouden de spelers uit Oeteldonk dan ook dezelfde aandacht krijgen? Het verschil in niveau is identiek! Nee, het gaat nu om het verschil tussen zogenaamde amateurs en profs, onbetaald en betaald.

Wat is dan het verschil? Nou, tussen betalingen van amateurs en Jupiler zit een kleiner verschil dan het verschil tussen Eredivisie in Jupiler. Als we uitgaan van gemiddelde vergoedingen omdat er overal uitschieters zijn, dan ligt het gemiddelde salaris van een eredivisiespeler op € 300.000,= In de Jupiler League liggen de gemiddelde salarissen tussen de € 30.000,= en € 40.000,= In de Topklasse amateurs liggen de bedragen tussen de € 12.000,= en € 30.000,= Nogmaals: het zijn gemiddelden en individueel kunnen grote verschillen zijn. Ik denk dat b.v. Dirk Kuyt wel iets meer ontvangt dan het gemiddelde….

Daarmee is aangetoond dat het verschil tussen betaald voetbal en zogenaamde amateurs in de topklasse de mediahype totaal niet rechtvaardigt. Als de zogenaamde amateurclub straks Utrecht uitschakelt is er wel sprake van een sensatie en verdient dan veel aandacht. Toen ik de spelers van de zogenaamde amateurclub op de radio en tv hoorde, spraken zij erover dat zij hun contract voor volgend seizoen hadden verlengt. De interviewer haakte hier snel op in met de vraag “Contracten verlengen bij een amateurclub?” En de speler antwoord “Ja, zo gaat dat” en de interviewer bleef oppervlakkig want er volgende geen vervolgvraag alsof dit ‘not done’ is.

Natuurlijk weten we allemaal al dat op alle niveaus in het amateurvoetbal betaald wordt, maar dat heet dan reglementair toegestane vergoedingen. De plannen om vanuit de Topklasse “amateurs” over te stappen naar een 2e divisie betaald voetbal sluiten dus perfect aan op de realiteit.

Nog een paar cijfers over amateurvergoedingen. Het zijn weer gemiddelden en ongetwijfeld zullen spelers en clubs ontkennen dat ze dergelijk bedragen ontvangen, echter de cijfers zijn vanuit een betrouwbaar onderzoek. Dar komt bij dat veel vergoeding niet uit de algemene clubkas komen maar uit potjes van aparte stichtingen naast de club of direct vanuit constructies een sponsorclub. Een speler in de hoofdklasse krijgt een gemiddelde vergoeding van € 10.000,=. Een speler in de 1e klasse gemiddeld € 7.000,= Trainers krijgen iets meer. Logisch want zij moeten een licentie hebben door eerst een redelijk prijzige cursus te volgen en met bijscholingen hun licentie geldig houden. Trainers in de Topklasse gaan gemiddeld richting € 30.000,= en in de Hoofdklasse is € 20.000,= realistisch.

Moeten deze bedragen openbaar zijn? Nee, niet beslist, maar hou dan ook in de media op met het hypocriete hypen van verschillen tussen betaald voetbal en het zogenaamde amateurvoetbal. Die zogenaamde amateurs hebben naar mijn mening in het geheel geen bijzondere prestatie verricht die een dergelijke media-aandacht rechtvaardigen.

Maar ja, wie ben ìk?

HAEN

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.