goos lier nu echt een ervaringsdeskundige

Goos Lier is verhuisd van dorp naar platteland. Hij is plattelandsdeskundige en daarmee sinds de verhuizing nu ook ervaringsdeskundige. In deze column ervaart Goos gelijk de voor- en nadelen van het platteland.

Al tijden schrijf ik over ontwikkelingen in het landelijk gebied. Sinds kort woon ik er zelf weer. Aangezien de plek waar ik nu woon tijdelijk is (ga ik van uit), ben ik nog niet erg aan het buurt maken geweest. Met mijn huisbaas en bazin kan ik goed opschieten. We treffen elkaar regelmatig op het erf en dan maken we een praatje. En als er iets is word ik meteen uitgenodigd om een kopje koffie te komen drinken bij de houtkachel. Natuurlijk kom je er dan achter dat we gezamenlijke kennissen hebben. Trouwens, al die jaren die ik mij bezig heb gehouden met plattelandsvernieuwing in Salland geven sowieso al genoeg stof tot praten.  Eerst sprak ik nog Hollands, maar nu praat ik ook plat met Henk en Willemien (ik kom uit noord-west Overijssel en in Deventer/Salland had ik er de gewoonte om Hollands te praten)

Ik fietste altijd al veel, maar nu heb ik ook niet de mogelijkheid om ’s ochtends de trein te pakken en een auto heb ik momenteel ook niet tot mijn beschikking. Bij winterdag leidt de moeite die je moet doen om je te verplaatsen wel tot het enigszins ‘je geïsoleerd voelen’. Alhoewel, ik in een omtrek van 2 km eigenlijk best wel veel mensen ken. Van deze mensen heb ik nog niemand benaderd. Ze weten ook niet dat ik woon waar ik woon. Sociale media en gewoon telefoon zorgen er voor dat ik toch voldoende sociale contacten heb, ook op de momenten dat ik er niet op uit trek. De wifi doet het heel erg goed in de boerderij waar ik mijn appartement heb.

Sterker nog dan dat je in het dorp woont merk je wel meteen dat het erg prettig is als de dagen beginnen te lengen. Het is bij zonsopgang een voorrecht om over enkele half-verharde paden door het mooie Sallandse landschap naar je werk in Deventer te kunnen fietsen. In het donker, met natte sneeuw, is het allemaal minder leuk.

Ondertussen is de positie van het platteland binnen de opleiding waar ik werk bij Saxion een andere geworden. De opleiding heeft nu de naam Urban Studies gekregen. Ik moet nu binnen Saxion een andere invulling geven aan mijn werk. Wellicht kan ik bij een andere academie aan de slag om werk te maken van het Sallandse platteland. Immers, ik ben nu echt een ervaringsdeskundige.

Goos Lier, docent en onderzoeker bij Saxion op het gebied van plattelandsontwikkeling
g.lier@saxion.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.