Gemeente Hardenberg verstevigt aanpak problematische schulden

HARDENBERG – Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hardenberg wil meer doen om problematische schulden bij inwoners te voorkomen en te verhelpen. Hiervoor wil het college eerder en meer maatwerk bieden en vaker contact hebben met inwoners in schuldentrajecten. Het bewaken van de beslagvrije voet is daarnaast een van de maatregelen waarop wordt ingezet.

“Wij willen er met een aantal maatregelen voor zorgen dat schulden of beginnende betalingsachterstanden niet oplopen”, vertelt wethouder Gitta Luiten. “Daardoor komen mensen namelijk vaak in steeds grotere problemen. Met grote gevolgen voor werk, gezin en de sociale omgeving. We zien in de evaluatie van de schulddienstverlening, dat er al veel goed geregeld is, maar dat we ons beleid op sommige punten nog kunnen aanscherpen. Het belangrijkste aandachtspunt is dat we de vinger meer aan de pols houden, door vaker contact te hebben met mensen met schulden. Nu is het zo dat we, zodra we mensen doorverwijzen naar de Gemeentelijke Kredietbank voor een schuldsaneringstraject, we het zicht een beetje kwijtraken. Door meer contact met onze inwoners kunnen we beter inspelen op de hulp die nodig is”, aldus de wethouder.

Contactmomenten met inwoners

Om meer grip te hebben en daardoor maatwerk te kunnen bieden wil de gemeente op belangrijke momenten in contact zijn met de inwoner. Het intakegesprek blijft de gemeente hanteren. Hiervoor wordt een nieuw digitaal screeningsinstrument ingezet. Daarnaast worden bij een schuldsaneringstraject de afspraken met de uitvoerder vastgelegd in een beschikking. Tijdens dit schuldsaneringstraject gaan de gemeentelijke consulenten schulddienstverlening regelmatig in gesprek met inwoners om een vinger aan de pols te houden om tijdig te kunnen bijsturen. Verder wordt in een uitstroomgesprek gekeken of nazorg nodig is om te voorkomen dat inwoners terugvallen in nieuwe schulden.

Project Voor Elkaar!

Dit voorjaar startte de gemeente de pilot Voor Elkaar! om beginnende betalingsachterstanden op tijd te signaleren. Samen met partners als woningverhuurders en zorgverzekeraars wordt in een vroeg stadium informatie gedeeld over betalingsachterstanden en krijgen mensen hulp aangeboden. Door er snel bij te zijn kan worden voorkomen dat schulden steeds hoger oplopen en problematisch worden. Inmiddels zijn er ruim 60 huisbezoeken geweest bij inwoners die een achterstand bij meerdere samenwerkingspartners hadden. Met deze inwoners en de samenwerkingspartners zijn afspraken gemaakt, hoe deze achterstand aan te pakken. Het college wil de pilot graag met een jaar verlengen. Zo kunnen de resultaten van de pilot goed worden gemeten.

Aanbesteding uitvoering schuldsanering

Op dit moment voert de GKB (Gemeentelijke Kredietbank) de schuldsaneringstrajecten voor de gemeente uit. Dit najaar schrijft de gemeente een aanbesteding uit voor de uitvoering van de schuldsanering in de gemeente Hardenberg. De nieuwe aangescherpte werkwijze vormt een onderdeel van deze aanbesteding. De uitvoerder dient deze in zijn aanbod op te nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.