de kort burgemeester moet geen voorzitter zijn

“Het betreft een procedure waarbij van meet af aan enorm is geblunderd. Dit agendapunt zal dan ook de bijbehorende explosiviteit met zich meebrengen. Op grond daarvan lijkt het niet zinvol de behandeling van dit punt te laten voorzitten door de burgemeester”, schrijft De Kort in een brief aan alle Raadsleden.

‘Als gelijktijdig voorzitter van het college zal hij er, al dan niet bewust (want het is een natuurlijke reflex), alles aan doen de verantwoordelijk wethouder in bescherming te nemen en uit de wind te houden. Hij zal in de verleiding komen het debat naar zijn hand zal te zetten.

Maar niet alleen de wethouder zal onder druk komen te staan, dat geldt ook voor de huidige burgemeester. Hij is immers sinds zijn aantreden ook betrokken bij de affaire, zij het in mindere mate dan zijn voorgangers. Hij zal ontegenzeggelijk met de betrokken wethouder, tijdens onderling overleg en tijdens collegebesprekingen, allerlei strategieën hebben besproken voor diens reacties op vragen vanuit de gemeenteraad. Ik zou dat in zijn situatie ook doen, maar zou daarom de behandeling van dit agendapunt overlaten aan de plaatsvervangend raadsvoorzitter.

Voor het beïnvloeden heeft hij meerdere middelen ter beschikking, waaronder het strikt hanteren van de spreektijd bij diegenen die de wethouder het vuur aan de schenen willen leggen, en door diegenen die de wethouder welgevallig tegemoet komen, de ruimte te geven. Daarvan hebben we in Raalte al vaker diverse staaltjes kunnen meemaken. Een onacceptabele situatie die absoluut moet worden voorkomen, omdat dit slechts wrevel oproept.

In Raalte zou het overigens niet de eerste keer zijn dat een burgemeester op grond van de dubbele-petten-spagaat het raadsvoorzitterschap, daar al dan niet toe gedwongen, tijdelijk heeft overgedragen aan de vice-voorzitter.’

Verwijderd document
Overigens stuurde De Kort ook een inmiddels van het internet verwijderd document uit 2009 op van GemeenteBelangen. In het document geven wethouder Wout Wagenmans (toen nog vice-fractievoorzitter van Gemeentebelangen) en Carla Hoge (destijds fractievoorzitter GB) een kijkje in de keuken. Ze vertellen in het 24-pagina’s tellende document over de achtergronden en feiten bij de totstandkoming van bedrijventerrein de Zegge VII in Raalte.

“Ik neem aan dat GB hiervoor politieke redenen heeft gehad, bijvoorbeeld door nu niet meer te worden gehinderd door opvattingen uit het verleden. Ik hoop dat het document kan bijdragen aan een goed debat over de ontwikkelingen rond De Zegge VII en wat daarmee samenhangt.”

Je vindt het document in de bijlage.

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.