burgerbelangen versoepel regels voor snoeihout

Tijdens de raadsvergadering van donderdag (25 februari) zal BurgerBelangen hiervoor een motie indienen. “De afgelopen jaren zijn de regels voortdurend strenger geworden. Sinds dit jaar is het, behalve als paasvuur, helemaal niet meer toegestaan om snoeihout te verbranden. Bewoners van het buitengebied worden hierdoor beperkt en onnodig op kosten gejaagd”, zo stelt Nijboer.

De betuttelende regelgeving rond snoeihout is hem een doorn in het oog. “Iedereen die het platteland een beetje kent weet dat groot onderhoud van erven en tuinen in het buitengebied doorgaans leidt tot flinke hoeveelheden snoeiwerk. Afhankelijk van de soort struik of boom wordt het gecomposteerd, versnipperd of verbrand. Dat heeft nooit tot problemen geleid. Het is dan ook vreemd dat de afgelopen tien jaar de regels steeds verder zijn aangescherpt en dat –nu de gemeente Raalte elke vorm van ontheffing heeft geschrapt- zelfs helemaal niets meer mogelijk is. De gemeente verschuilt zich daarbij achter de Milieuwet. Maar het is nooit de bedoeling van deze wet geweest om de afvoer van het gewone tuinsnoeiwerk aan banden te leggen. Bovendien: de gemeente heeft vaak aangegeven het mes te willen zetten in overbodige regels. Dit is een mooi punt om daar een begin mee te maken.”

Nijboer is overigens blij dat de traditie van Paasvuren veilig is gesteld. Hij wees eind 2015 op een omissie in de plannen van het college, waardoor ook paasvuren verboden zouden worden. “Inmiddels is dat gerepareerd en kunnen mensen in het buitengebied nu een vergunning aanvragen, om de volgende vijf jaar een paasvuur te houden.”

Voor het lopend jaar zal BurgerBelangen voorstellen dat iedereen die de afgelopen jaren een ontheffing van het stookverbod had, automatisch en kosteloos toestemming krijgt om ook dit jaar al een paasvuur te houden.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.