bewoners vergoeding olasfa een fooi

Het voorstel van de provincie Overijssel voor een financiële vergoeding voor zogeheten ‘gederfd woongenot’ voor mensen die vlakbij het Olasfa-saneringsterrein in Olst wonen werd donderdagavond gepresenteerd. Tijdens een informatieavond legde de provincie uit hoe de rekensom tot stand is gekomen. De bewoners zijn ingedeeld in verschillende zones van overlast. De berekening gaat uit van geluid-, stank- en trillingoverlast en daarnaast het uitzicht dat door de sanering is bedorven. Veel bewoners vinden het voorstel van de provincie een fooi en een belediging voor tien jaar overlast.

Uitgangspunt WOZ-waarde huis
De basis voor de berekening is de WOZ-waarde van de woning, daar komt via een berekening een bedrag uit dat dan weer wordt vermenigvuldigd met het aantal maanden dat iemand last heeft gehad van bijvoorbeeld stank of trillingen door de sanering.

In de rekensommen die als voorbeeld werden getoond gaat het om vergoedingen van enkele honderden euro’s tot een vergoeding van rond de 3000 euro. Er komt per huis een vergoeding, niet per bewoner van het huis. De provincie gaat uit van een objectieve berekening. Het gevoel van mensen over de jarenlange sanering kan niet worden uitgedrukt in geld, aldus gedeputeerde Lievers.

Provincie kiest voor juridische aanpak

Overijssel is niet verplicht om een financiële vergoeding te geven aan de mensen die last hebben van de sanering. Maar omdat de gedeputeerde zich de frustratie van de mensen kan indenken kiest de provincie voor een compensatie-regeling.

Overijssel wil een regeling die eventueel in de toekomst ook bij soortgelijke projecten gebruikt kan worden. Via de website staging2.saneringolasfa.nl is de sanering en de regeling te volgen.

[youtube url=”https://staging2.youtube.com/embed/RcbDxuCf7uk”]

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.