2switch verbaasd over nieuw kringloopbedrijf raalte

“Het college wil dat 2Switch beter gaat scoren op het gebied van duurzaamheid en participatie. Laten dit nu precies de doelstellingen zijn die 2Switch ook wenst te realiseren en laten dit nu dezelfde nieuwe activiteiten zijn die 2Switch heeft voorgesteld in haar plannen die ze al in april vorig jaar aan de gemeente Raalte heeft aangeboden en met de gemeente Raalte de afgelopen maanden heeft besproken”, laat Peter Schenkeveld, directeur van 2Switch, verbaasd weten

Wethouder Frank Niens wil meer hergebruik en meer mogelijkheden voor participatie om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Ook wenst hij meer activiteiten zoals een repaircafé of demontage van niet meer herbruikbaar meubilair. “Het blijft voor ons onduidelijk waarom de gemeente Raalte kiest voor een dure openbare aanbesteding terwijl het beste regionale kringloopbedrijf in de gemeente actief is en bereid en in staat is om de gewenste doelstellingen te realiseren.”

2Switch heeft al haar kaarten op tafel gelegd en heeft de gemeente Raalte volledige inzage gegeven in de kosten en opbrengsten. “2Switch heeft aangetoond dat de hoeveelheid herbruikbaar en hoog recyclebaar afval sterk kan worden verhoogd, zonder dat het de gemeente meer geld kost. Ook heeft 2Switch al jaren een succesvolle eigen methodiek voor activering, participatie en re integratie. We bereiken met deze methodiek al jaren goede resultaten. In veel gevallen kost het de gemeente helemaal geen geld en voor bijzondere trajecten betaalt de gemeente een bijdrage die veel lager ligt dan de besparingen op uitkeringsgelden die de gemeente daarmee bereikt.”

Uitnodiging
“We hebben de betrokken wethouders en ambtenaren meerdere malen uitgenodigd om een werkbezoek te brengen aan onze vestiging in Wierden waar de wijzigingen die we in Raalte ook willen doorvoeren, al anderhalf jaar geleden hebben doorgevoerd. In Wierden kan men in de praktijk zien wat we in Raalte van plan zijn. Helaas is vanuit Raalte tot op heden geen belangstelling getoond voor wat wij doen in een vergelijkbare gemeente.”

Het blijft voor de kringloopwinkel onduidelijk waarom de gemeente Raalte kiest voor een dure openbare aanbesteding. “Het beste regionale kringloopbedrijf is actief in de gemeente en is bereid en in staat is om de gewenste doelstellingen te realiseren. Blijkbaar is er iets waardoor de gemeente Raalte onvoldoende vertrouwen heeft in onze organisatie. Wat weten wij niet. Mocht er nog iets tussen ons en de gemeente in staan dan zijn wij uiteraard bereidt om dit te bespreken en samen tot een oplossing te komen.”

Schenkeveld: “Wij nodigen de gemeente opnieuw uit om met eigen ogen te zien wat we samen met de gemeente Wierden tot stand hebben gebracht en welke resultaten we afgelopen jaar daar hebben gerealiseerd. 2Switch kan dit ook tot stand brengen in Raalte, maar dan moet de gemeente wel met ons willen samenwerken.”

Schenkeveld besluit: “De openbare aanbesteding wordt opgesteld door Rova. Je mag dus verwachten dat het kader dat in de openbare aanbesteding gesteld wordt hetzelfde is dan zij gebruiken in hun nieuwe overeenkomsten. Dit kader is onnodig beperkend en leidt niet tot de beste resultaten op het gebied van hergebruik, recycling, participatie en re-integratie.”

Burgemeester Martijn Dadema bracht maandagochtend een eerder gepland bedrijfsbezoek aan dewinkel in Raalte. “We hebben direct gevraagd om een open gesprek met het college, waarin we alsnog samen kunnen kijken of we de door de Gemeente Raalte gewenste prestaties kunnen leveren. En we willen onze klanten benadrukken dat wij onze activiteiten in Raalte niet zullen staken.”

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.