wordt 2016 het jaar van de glasvezel op het platteland

Terwijl SallandGlas in de week van de waarheid lijkt te zitten – de bestuurders van Sallandse gemeenten moeten hun fiat geven aan de plannen om glasvezel in het buitengebied aan te leggen – wordt SallandGlas ook geconfronteerd met een afmelding. En dat terwijl het toch de bedoeling steeds meer plattelanders aan zich te binden om de aanleg van glasvezel betaalbaar te maken.

SallandGlas is al geruime tijd bezig glasvezel op het platteland te krijgen, ten einde daar ook snel internet te krijgen. Geen actie vanuit overbodige luxe, want op het platteland is het internet vaak dramatisch. De aansluitingen gaan via het oude telefoonlijntje, in veel gevallen ligt er niet eens coax. Er zijn gevallen bekend waarbij XS4All geen digitale telefonie (VOIP) wil leveren omdat de verbinding te slecht zijn, Uitzending Gemist kijken is onmogelijk.

Omdat de overheid goed internet (nog steeds) niet ziet als een Nutsvoorziening zijn de plattelanders aangewezen op een verdienmodel. En SallandGlas probeert dat te organiseren. Als zestig procent van de plattelanders meedoet gaat het er van komen. Maar wel onder voorwaarden. Wie bijvoorbeeld dan niet mee doet (de kosten zijn 1500 euro of meer), verkijkt eigenlijk ook de kans om later een keer in te stappen, omdat dan de kosten nog veel hoger worden.

Werkende weg verandert SallandGlas haar voorwaarden, tot op heden in het voordeel van de deelnemers. Zo bleken de mannen achter SallandGlas in staat gunstige financiering af te sluiten, waardoor de rentelast daalt, waardoor deelname goedkoper wordt.

Maar deze week kregen we een reeks vragen binnen over veranderingen, waaruit je de conclusie kunt trekken dat de deelnemer minder mogelijkheden krijgt. De laatste verandering in het verdienmodel lijken er toe te leiden dat de plattelander vast zit aan een leverancier van content. Als vijftig procent meedoet, gaat die provider de kabel leggen en gokt er vervolgens op dat anderen onderweg van de kabel ook alsnog instappen. Voordeel is dat maar vijftig procent hoeft in te tekenen. Nadeel is dat je aan een provider vast zit. Tot heden moest zestig procent inschrijven, wie niet meedeed was zijn kans definitief kwijt, maar je had wel vrijheid van provider.

Van minstens één persoon weten we dat hij op basis daarvan zijn inschrijving weer ingetrokken heeft, omdat gedurende het spel de spelregels veranderd zijn. We zijn benieuwd naar het antwoord hierop van SallandGlas. Bij deze is de vraag dus gesteld.

En natuurlijk zijn we ook benieuwd naar de standpunten die de verschillende colleges van burgemeester en wethouders gaan innemen. Want de vraag dringt zich wel meer en meer op of snel internet geen nutsvoorziening is voor iedere inwoner, dus ook voor die van het platteland. Goed internet is bedrijfsmatig meer en meer noodzakelijk op het platteland, maar ook voor schoolgaande jeugd en studerende kinderen is goed internet onmisbaar, denk alleen maar aan die lessen die je tegenwoordig digitaal kunt en soms gewoon moet volgen.

Wordt vervolgd…

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.