voorkom megastallen in buitengebied

‘Het bestemmingsplan Buitengebied moet worden aangepast, zodat het oprichten van megastallen daar niet meer kan.’ Dat schrijft Hans de Kort, kritisch inwoner van de gemeente Raalte, aan de Raalter raadsleden. Ook verlangt De Kort dat het college ‘serieus uitvoering geeft aan het landschappelijk inpassen van agrarische bouwwerken door het stellen van duidelijke, doeltreffende en handhaafbare voorwaarden bij het verlenen van vergunningen’. Tot slot wil De Kort dat ‘de gemeenteraad er niet mee instemt dat het college dergelijke voorwaarden niet wil zien als prioriteit bij vergunningen- en handhavingsbeleid.’

“Recentelijk is er grote ophef ontstaan over het feit dat de firma Straathof de mogelijkheid heeft om nabij Mariënheem een megastal/megastallen te bouwen. Burgers begrijpen dit niet, vinden dit onwenselijk en hebben daartegen geprotesteerd. Raadsleden hebben zich verdedigd met de opmerking dat zij dit niet kunnen tegenhouden omdat het bestemmingsplan zich daartegen niet verzet”, begint De Kort.

“Nader onderzoek heeft uitgewezen dat megastallen, potentieel, op zeer vele agrarische bouwkavels kunnen worden gerealiseerd, overal in het buitengebied. Het verweer dat megastallen niet kunnen worden verhinderd omdat het bestemmingsplan zich hiertegen niet verzet, is een schijnreden. U hebt dit immers zelf mogelijk gemaakt, wellicht zonder zich van de ongewenste consequenties bewust te zijn”, schrijft De Kort aan de raadsleden. “U hebt het ook zelf in de hand om ongewenste uitvloeiselen te corrigeren. Raadsleden die niets in zo’n correctie zien zitten, lijken mij iets uit te leggen te hebben aan hun burgers. Een kleine navraag onder medeburgers heeft mij duidelijk gemaakt dat bijna niemand het wenselijk vindt dat aan het bouwen van megastallen in onze gemeente medewerking wordt verleend.”

Landschappelijke inpassing
“Enkele jaren geleden hebt u het Ontwikkelingsplan LOG’s Raalte (59 pagina’s) vastgesteld. Het plan regelt de beperkte mogelijkheid om in daarvoor aangewezen gebieden megastallen te bouwen, onder de voorwaarde dat deze aan het zicht worden onttrokken door middel van landschappelijke beplanting. Het Ontwikkelingsplan LOG’s Raalte is later, bij een herziening, geïntegreerd in het bestemmingsplan Buitengebied. Met, zoals gezegd, als ongewenst uitvloeisel dat megastallen nu in bijna het gehele buitengebied kunnen worden gebouwd en in veel grotere aantallen zelfs dan in de LOG’s mogelijk was. Ook is gebleken dat van de landschappelijke inpassing niets terecht is gekomen. Ik heb u de bewijzen hiervan recentelijk nog gestuurd. Het blijkt u echter te zijn ontgaan”, vervolgt De Kort zijn brief.

“Ook ander instanties, zoals de Erfgoedvereniging Heemschut en Milieudefensie, maken zich zorgen over de mogelijkheid van ongebreidelde toename van agrarische bouwwerken, waardoor verstening van buitengebied zal ontstaan. Maar zij zijn niet de enigen. Zoals gezegd, bestaat die vrees ook onder uw eigen inwoners.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.