vijf nieuwe starterswoningen in luttenberg

Luttenberg krijgt in de wijk Borgwijk een blok van vijf rijtjeshuizen voor starters. In het plan stonden in eerste instantie alleen twee-onder-een-kapwoningen, maar in het dorp was ook vraag naar starterswoningen. Vandaar dat er aan de Sigmeyer een rij van vijf woningen wordt gebouwd.

In 2014 heeft Plaatselijk Belang samen met Stichting LuttenbergWoont geïnventariseerd onder de starters of er animo was voor kleinere woningen in de vorm van studio’s. Meer dan tien starters meldden zich. Na diverse bijeenkomsten met de starters en na overleg met de gemeente bleek de realisatie van studio’s niet haalbaar en niet te voldoen aan de vraag. De vraag naar grondgebonden rijwoningen was er wel. In 2015 kwam het verzoek van vijf starters om in plan Borgwijk starterswoningen mogelijk te maken in de vorm van rijwoningen.

Starterslening
Om dit project te kunnen realiseren, zijn de starters (deels) afhankelijk van de mogelijkheid voor een starterslening. Begin 2015 heeft het college van de gemeente Raalte besloten de regeling starterslening te continueren op basis van de financiering 50% gemeente en 50% provincie tot eind 2015. De starterslening was maximaal 20% van de koopsom met een maximum van 40.000 euro. De regeling eindigt per 1 januari 2016, net als de provinciale financiering. Omdat er al lange tijd met de starters wordt gezocht naar mogelijkheden in Luttenberg en de aanvraag voor de lening niet haalbaar bleek voor 2016, wordt voorgesteld de regeling starterslening voor dit project voor het gemeentelijke deel te behouden.

Dat betekent dat de maximale starterslening dan 10% van de koopsom wordt, met een maximum van 20.000 euro. Uitgaande van de nu geschatte gemiddelde koopsom van 160.000 euro betekent dit een gemiddeld leenbedrag van 16.000 euro per woning. Er wordt met de provincie overlegd over de andere 50% van een starterslening.

“Het is een goede manier om starters in de kern te houden”, laat wethouder Wout Wagenmans weten. “Maar we roepen vooral ook ouderen op om zich collectief op te stellen om zo huisvesting voor zichzelf te regelen in de kernen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.