uit het boetelerveld even molshoogte nemen

Tijdens een prachtige zondagmiddagse wandeling kwamen we natuurliefhebber Sjaak Bruggeman tegen. Uitgerust met verrekijker, fototoestel en pas nieuwe telescoopkijker op statief tuurde hij de lucht af naar bijzondere vogels. Hij was er tegen dag en dauw op uitgetrokken om de natuur te zien wakker worden. Bruggeman had al het een en ander gespot:

“Al die molshopen op dit perceel is het werk van maar één mol. Dit komt omdat iedere mol een eigen territorium heeft. Vorst, dooi en het variabele grondwaterpeil zijn bepalend voor de hoogte waar het bodemleven zich ophoudt. Vorige week zat er nog vorst in de grond en nu de temperatuur 8 graden boven nul is kruipen regenwormen en alles wat eetbaar is voor de mol weer dicht onder het oppervlak. De mol die daar op jaagt gaat mee omhoog en graaft weer nieuwe gangen. De vrijkomende grond werkt ie boven de grond en zo ontstaan weer nieuwe molshopen. In de ondergrondse gangen vallen o.a. regenwormen en zo is het tafeltje weer gedekt voor deze mol.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.