stichting luttenbergwoont moet dorp leefbaar houden

Het doel van de stichting is ‘het scheppen en in stand houden van randvoorwaarden waarbinnen de exploitatie en continuïteit van woon-, zorg- en werkvoorzieningen worden veilig gesteld’. De stichting wil voorkomen dat het dorp leegloopt. Het is niet bij mooie woorden en doortimmerde statuten gebleven. Samen met een aantal investeerders en in nauwe samenwerking met de gemeente en de provincie zijn en worden er gebouwen aangekocht en worden er nieuwe voorzieningen gerealiseerd. Panden die voor Luttenberg belangrijk zijn. De bibliotheek en het prestigieuze project ‘Herbestemming van Maria-Oord Luttenberg’, maar ook ondersteuning bieden bij het CPO-project in Borgwijk. Het doel is opknappen, vernieuwen en herbestemmen. LuttenbergWoont wil samenwerken met alle belanghebbenden en ervoor zorgen dat het dorp Luttenberg en haar omgeving over alle benodigde voorzieningen blijft beschikken. Dit door leegstand te voorkomen en wonen en werken in Luttenberg te stimuleren.

Maria-Oord
Eén van de eerste projecten die de Stichting LuttenbergWoont aanpakt is Maria-Oord. Dit ongeveer zes hectare groot complex in Luttenberg is in 1955 gesticht door de Zusters Fransiscanessen van Denekamp, die in 1875 vanuit Duitsland in Nederland kwamen wonen. Zorggroep Raalte nam het pand op een gegeven moment over, maar in 2012 kondigde deze aan Maria-Oord te sluiten. Stichting LuttenbergWoont wist enige investeerders te vinden die het complex wilden behouden. Plan is nu om Maria-Oord om te bouwen, zonder aan de markante bouw afbreuk te doen. Er komen elf luxe huurappartementen in en direct ernaast acht dito koopappartementen voor senioren. Dat betekent dat er in de toekomst bijgebouwd gaat worden. Maar ook dat vervallen voorzieningen worden opgeknapt.

De te renoveren tweekamerappartementen van Maria-Oord voldoen ruim aan de eisen van de tijd. Ze variëren van54 tot meer dan 70 m2. Ze zijn voorzien van invalidentoiletten en bieden maximaal comfort. De wooneenheden hebben aan de voorkant zicht op Luttenberg en de dynamiek van het dorp. Aan de achterkant geven ze zicht op het gazon met daarachter een bos. De prijzen van de huurappartementen liggen tussen de 550 en 675 euro, exclusief water, gas, licht en servicekosten.

Burgerparticipatie
Ook wethouder Wout Wagemans is trots op de plannen. “De plannen komen uit het dorp zijn en dit is dus een geweldig voorbeeld van burgerparticipatie. Ik vind dat we daar best trots op mogen zijn.”

De hele brochure met nog meer over Maria-Oord vind je op staging2.sallandcentraal.nl. Je kunt zoeken op ‘Maria-Oord’.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.