sallandglas stand van zaken glasvezel in buitengebied

Wordt 2016 het jaar van de glasvezel op het platteland? Deze vraag kregen we als SallandGlas de afgelopen week van de redactie van SallandCentraal. Daar hebben we even over moeten nadenken. Niet omdat het antwoord moeilijk is. Maar omdat we hebben afgesproken in deze fase terughoudend te zijn om via de media te communiceren.

CIF/Cogas, de aannemers, de gemeenten zijn immers druk met elkaar in overleg om tot een totaalakkoord te komen rond leges, graafdieptes, kosten, planning et cetera. En iedereen weet: een broedende kip moet je niet storen. Als SallandGlas proberen we natuurlijk tijdens dit proces er vooral te zorgen dat de voortgang erin blijft. Onze inzet daarbij blijft (en dat is meteen het antwoord op de vraag) uiteraard: zo snel mogelijk glasvezel voor het buitengebied van Salland, waarbij we nog steeds mikken op ‘beginnen met graven in de eerste helft van 2016…’. Maar dat is geen nieuws. Dat wás het doel en dat is het doel nog steeds. Overigens: ook CIF/Cogas en gemeenten willen dat!

We begrijpen de vraag echter wel. Ook via onze site staging2.sallandglas.nl krijgen we dagelijks mail met vragen of er al meer nieuws is. En steevast is ons antwoord: we zitten er bovenop. Er zijn goede ontwikkelingen en zodra er echte stappen te melden zijn, laten we dat de deelnemers via een Nieuwsbrief weten.

In de oproep van SallandCentraal stonden echter ook een aantal opmerkingen die erop wijzen dat de schrijver het nog niet goed begrepen heeft. Daarom toch maar even een korte schets van de stand van zaken.

In het voorjaar van 2015 inventariseerde SallandGlas de belangstelling voor glasvezel in het buitengebied van de drie Sallandse gemeenten. Op dat moment was het plan dat we een eigen coöperatie zouden opzetten en een eigen netwerk aanleggen. Niet omdat dit de eerste keus was, maar omdat er op dat moment geen marktpartijen waren die konden aanleggen. Ruim 1750 mensen schreven zich in, maar ondanks dit hoge aantal was het niet genoeg om tot aanleg over te gaan. We hebben vervolgens de mouwen opgestroopt om te kijken of we de kosten konden drukken en alsnog tot het minimum aantal te komen.

Kort na de zomer kreeg het initiatief een positieve wending. Het investeringsfonds CIF bleek bereid om het glasvezelnetwerk aan te leggen, onder betere condities als SallandGlas zou kunnen bieden. We hebben dit voorstel begin september aan onze achterban (lees: de vertegenwoordigers van Plaatselijk belangen en dorpsraden) voorgelegd. Men adviseerde unaniem positief om het voorstel van CIF/Cogas verder uit te werken.

De voordelen: 1. het maandbedrag is met € 9,95 aanmerkelijk lager dan in het eerdere aanbod van SallandGlas. 2. geen (!!!) langjarige verplichtingen, 3. keuze uit minimaal 3 aanbieders (was 2) en 4. er hoeft geen nieuwe organisatie te worden opgericht. Het aanbod geldt voor 96% van de woningen in het buitengebied. Voor de resterende 4% wordt gekeken op welke wijze zij ook kunnen worden aangesloten. Ons doel blijft dat iedereen glasvezel krijgt. En als dat niet kan, willen we zo dicht mogelijk bij de 100% komen.

Sinds september is er door allerlei partijen hard gewerkt. Zo moest het hele gebied tot op adresniveau in kaart worden gebracht, moest een aannemer geselecteerd worden en werden nieuwe (boor-)technieken uitgetest, omdat –afhankelijk van de technische mogelijkheden- de kabels op variabele dieptes worden gelegd. Omdat dit nieuw is, moesten de gemeente uitzoeken wat dit betekent voor de bomen, bermen en eventuele degeneratiekosten. Dat vroeg wat extra tijd, maar voor zover we nu kunnen overzien is alles wel zo’n beetje uitgezocht en wordt het tijd voor besluiten.

Wat SallandGlas betreft gaat de kogel nu zo snel mogelijk door de kerk. We krijgen dagelijks mails van mensen die willen weten wanneer er gegraven wordt. Ook van mensen die zich eerder niet aanmelden, maar nu wel geïnteresseerd zijn. Een enkeling vraagt zich af of men de eerdere aanmelding moet intrekken, om straks gebruik te kunnen maken van het nieuwe, verbeterde aanbod. Allemaal tekenen dat de behoefte aan snelinternet/glasvezel groot is, en blijkt toe te nemen.

Overigens is opzeggen van de oude overeenkomst/inschrijving niet nodig. En ook aanmelden kan nog niet. “Zodra alle lichten op groen staan, krijgt iedereen uit het buitengebied (die geen glasvezel of coax heeft!) een brief thuis met informatie en een uitnodiging voor een bijeenkomst’. Wie op de hoogte wil blijven kan zich ook aanmelden voor de Nieuwsbrief van SallandGlas (via de website).

Terugkomend op de vraag ‘Wordt 2016 het jaar van de glasvezel op het platteland?’ is het antwoord: Wij hebben er vertrouwen in dat dit voor Salland gaat lukken. Wij gaan er, samen met onze ambassadeurs, CIF en de gemeenten, in ieder geval ons uiterste best voor doen. Glasvezel is een must. Voor bedrijven, voor gezinnen, voor ouderen en jongeren. Snel internet is essentieel voor de vitaliteit van het platteland. Maar ehhh..moeten we dát anno 2016 nog uitleggen?

Ben Nijboer
staging2.sallandglas.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.