politiek raalte wil duidelijkheid over schijn belangenverstrengeling

De gemeenteraad van Raalte bespreekt donderdagavond tijdens de Raadsvergadering een pilot met wasbare luiers. Een pilot die aardig wat gemeenschapsgeld gaat kosten en waarvoor een kinderopvang is gevraagd om mee te werken. Toeval of niet, deze kinderopvang is in handen van een lid van de steunfractie van GemeenteBelangen. Dezelfde partij als van verantwoordelijk wethouder Frank Niens. En dus wil een aantal partijen van de wethouder weten ‘hoe de wethouder bij deze kinderopvang is gekomen’ en ‘of de wethouder het met ze eens is dat hierdoor de schijn van belangenverstrengeling ontstaat’.

Volgens het college van burgemeester en wethouders is het echter niet zo dat zij de kinderopvang hebben gevraagd voor de pilot, maar kwam de kinderopvang naar de gemeente met het verzoek een oplossing te vinden voor de berg wegwerpluiers die dagelijks ontstaat.

Lokaal Alternatief
“Als dit klopt, heeft wethouder Niens morgen wat Lokaal Alternatief betreft heel wat uit te leggen”, zegt Egbert den Daas, fractievoorzitter van de partij. “Wij willen van de wethouder weten of het klopt dat alleen deze kinderopvang gevraagd is en zo ja, waarom? Ook willen wij weten of de wethouder het met ons eens is dat hierdoor de schijn van belangenverstrengeling ontstaat.”

Den Daas vervolgt: “Uiteraard zullen wij de antwoorden van de wethouder afwachten voordat wij een politiek oordeel vellen. Mocht er sprake van belangenverstrengeling zijn, dan is er wat de fractie van Lokaal Alternatief betreft een tweede wethouder van Gemeente Belangen ‘in zwaar politiek weer beland’.”

D66
Ook D66 gaat de wethouder enkele vragen stellen over het ontstaan van de pilot. “Het is van groot belang dat hierover duidelijkheid komt”, zegt D66-raadslid Peter Moorman. “Hoe liggen de relaties en verhoudingen? In welke mate zijn andere partijen in de gelegenheid gesteld om deel te nemen? Op welke wijze zijn de zogenaamde stakeholders toegetreden tot de initiatiefgroep? We zullen de wethouder daar vragen over stellen.”

Pilot
De meeste partijen lijken het plan voor de wasbare luiers wel te omarmen. Tijdens de Raadspleinsessie gaven meerdere partijen aan het wel behoorlijk duur te vinden, vandaar dat de wethouder al het een en ander schrapte in de kosten. D66 en Lokaal alternatief hebben nog wel vraagtekens bij het project. Moorman (D66): “Het blijft een erg duur project, zeker in relatie tot de resultaten. Tijdens de raadsvergadering zullen we zeker ook vragen naar de relatie tussen de omvang van het project en de te bereiken resultaten.”

Den Daas (Lokaal Alternatief): “Wij onderschrijven de voordelen voor het milieu van het gebruik van uitwasbare luiers. Maar wij zien de reclame hiervoor primair als taak van marktpartijen dit te promoten. Wij steunen de pilot niet. Wij vinden de ambtelijke kosten te hoog en het terugverdien model te onzeker. Tevens zijn wij geen voorstander van het subsidiëren van een commercieel bedrijf –Kaatje Katoen – in het aan de man brengen van hun product. Wij vinden het een goede zaak dat de wethouder geluisterd heeft naar onder andere onze kritiek op de hoge ambtelijke kosten en gekomen is met een reductie van 9500 euro door de inzet van een stagiaire.”

Lokaal Alternatief wil weten of er door subsidie te geven aan het bedrijf Kaatje Katoen geen sprake van ongeoorloofde staatsteun is en zo niet, waarom niet. Ook wil de partij weten waarom de wethouder de ambtelijke kosten pas heeft verlaagd na kritiek vanuit de raad.

“Het is een leuk project, het vermindert de afvalberg wegwerpluiers en is daarmee een zichzelf terugverdienend initiatief dat bijdraagt aan een duurzamer Raalte”, laat Anke Hoeneveld van de SP weten. Over de schijn van belangenverstrengeling zegt ze: “Ik vind dit een rare verdachtmaking.”

CDA
“CDA Raalte hecht veel waarde aan het terug dringen van de hoeveelheid huishoudelijk afval. Het voorstel met betrekking tot de uitwasbare luiers dragen hier toe bij. Wat dat betreft is het CDA ook blij met dit voorstel vanuit duurzaamheid gezien. En vinden het daarom ook een sympathiek voorstel van de wethouder. Wel zijn we kritisch op de financiën in dit verhaal”, zegt Robert Vloedgraven namens de partij. “Naast het initiatief van de wethouder zijn we ook blij dat een kinderdagverblijf als het schoapie mee wil werken om dit pilot project aan te gaan. Onduidelijk zijn de wensen en belangen van andere kinderdagverblijven maar het CDA hoopt dat dit een succes wordt en dat anderen zoals Koos of de rode bank dit voorbeeld zullen volgen, dan wel mee kunnen profiteren.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.