politie olst wijhe volledig achter buurtwhatsapps

De politie Olst-Wijhe staat honderd procent achter de opkomende buurtwhatsapps. “Het draagt bij aan de veiligheid binnen wijken”, aldus wijkagent Roy Kleinlangevelsloo. “De eerste buurtpreventie-apps zijn gestart in Ede en al snel bleken de criminaliteitscijfers daar te dalen.”

Inmiddels zijn er al veertien buurtwhatsapps bekend bij de politie, opgericht door bewoners of een Plaatselijk Belang binnen de gemeente Olst-Wijhe en Raalte. De politie laat weten het een goed initiatief te vinden en het ook zeker te stimuleren. Zij geeft daarom ook voorlichting in de vorm van een presentatie over het gebruik van de buurtwhatsapps middels de 1000-ogen methodiek en hoe verdacht gedrag snel opgemerkt kan worden.

Het grote verschil tussen de 1000-ogen app en een gewone app is de presentatie over verdacht gedrag, het contact met de wijkagent en de deelname van de politie. De politie benadrukt de meerwaarde van de presentatie en het contact met de politie. “Op die manier maken we inwoners meer bewust van het handelingsperspectief en stimuleren we grotere groepen in plaats van allerlei kleine appgroepjes.”

Deelnemers moeten minimaal achttien jaar zijn om deel te nemen aan een groep en woonachtig zijn in de regio waarin de whatsappgroep actief is. De 1000-ogen app dient gebruikt te worden via SAAR, dat staat voor: signaleer, alarmeer, app en reageer. De politie, die met een centraal netnummer toegevoegd kan worden, kan na een melding kijken wat er precies heeft plaatsgevonden en welke mensen bijvoorbeeld belangrijke getuigen kunnen zijn. 

De politie promoot daarom buurtbewoners om reeds aangemaakte groepen te registreren bij http://wabp.nl. Op deze manier kunnen medebewoners zien of er in hun woonomgeving reeds een buurtwhatsapp is aangemaakt. Zo ja, kunnen zij zich hierbij aansluiten en zo niet, dan kunnen zij er zelf één opzetten en registreren. 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.