Home / archiefcentraal / paasvuren wel ontheffing maar voor 5 jaar

paasvuren wel ontheffing maar voor 5 jaar

Er moet nog steeds een ontheffing worden aangevraagd voor een paasvuur, maar die vergunning is wel vijf jaar lang geldig. Op die manier wil het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Raalte zowel de wet naleven als het culturele erfgoed behouden.

De gemeenteraad nam in 2014 het besluit om stookontheffingen af te schaffen. Tot begin dit jaar kon snoeihout nog met een ontheffing worden verbrand, maar sinds 1 januari komt die ontheffing te vervallen als bezuinigingsmaatregel. Dat zou een einde van kleine paasvuren betekenen. De gemeenteraad droeg wethouder Frank Niens in november 2015 echter op om met een voorstel te komen speciaal gericht op ‘het behoud van de mooie traditie van de paasvuren’.

“Wij moeten ons ook aan de wet milieubeheer houden en dus moeten we ontheffen. Daarom stellen wij voor dat kleine paasvuren een ontheffing aanvragen die vijf jaar geldig is. Het eerste jaar wordt deze ontheffing, die alleen geldig is op de beide Paasdagen, aangevraagd voor 116 euro, de overige jaren hoeft de organisatie van deze vuren alleen nog maar een melding te maken. Voor grote, openbare paasvuren blijft daarnaast wel een evenementenvergunning nodig.”

Het college verwacht dat met dit voorstel het aantal jaarlijkse aanvragen daalt, zodat er 0,2 fte kan worden bezuinigd. Het voorstel komt nu in de gemeenteraad. Eind februari hoopt het college het voorstel vast te kunnen stellen.

Lees ook

Natuurmomenten: Gedoe rond de Kamperplaat

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.