overijssel krijgt marktplaats voor vluchtelingen

De provincie Overijssel krijgt een ‘marktplaats’ voor en door vluchtelingen. Bij ‘Nieuwe Noabers’ (nieuwe buren) komen organisaties en vluchtelingen met elkaar in contact en worden vraag en aanbod gekoppeld. Er zijn gemeenten bekend waarvan er meer vrijwilligers zijn dan vluchtelingen. Ook in Raalte hebben zich al veel vrijwilligers gemeld.

Het idee voor de ‘marktplaats’ kwam vanuit de politiek vertelt Menno Reemeijer, woordvoerder van CdK Bijleveld, aan Binnenlands Bestuur. “Het was een voorstel van alle statenpartijen, op de PVV na dan. Het bleek dat er veel verschillende initiatieven in de provincie waren. Een centrale plek om ze aan te bieden of te vinden was er nog niet. Het bleek goed te passen op ons bestaande platform jijenoverijssel.nl.”

Veel overheden en organisaties denken al na over manieren om vluchtelingen en activiteiten te koppelen. Ook het Rode Kruis is er mee bezig, maar Overijssel wilde daar niet op wachten. “Dat project is pas eind februari operationeel. Wij wilden meteen van start.” Zodra het platform van het Rode Kruis actief is, gaat Nieuwe Noabers daar in op.

Beperkingen
De marktplaats kent nog wel enkele beperkingen. Burgers kunnen er voorlopig nog niet op terecht. Het is tot nu toe alleen bestemd voor organisaties zoals bibliotheken en sportclubs. “We willen niet dat er misbruik wordt gevraagd van de vluchtelingen. Grotere organisaties kennen we, dus daar gaan we graag mee in zee. Zodra het Rode Kruis het heeft overgenomen kunnen particulieren ook meedoen. Dan is er beter zicht op”, aldus de woordvoerder tegenover Binnenlands Bestuur.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.