opiniemakers sportkantines maken cafes niet kapot

“Ik krijg dan meteen het idee dat de horeca maar wat roept zonder echt naar zichzelf te kijken. Immers als je verder leest dan laat dat CBS-onderzoek waarin staat dat de kroegen het moeilijk hebben ook zien dat we juist meer geld uitgeven in de horeca. We geven dat vooral uit in de betere restaurants en ook in horecazaken die vernieuwend bezig zijn en activiteiten naar binnen halen.

Elke woensdagavond ga ik naar mijn badmintonclubje in de sporthal. Ik speel daar mijn partijtjes en na afloop zitten we even bij elkaar en drinken gezellig wat. We nemen het nieuws van de week door, delen wat kleedkamerhumor en we hebben zo een heerlijke avond. En het mooiste is dat mijn kroegbaas uit het dorp ook lid is van onze badmintonclub en ook lekker aanschuift bij onze nazit. En zo gaat dat ook op zondagmorgen met mijn veteranenvoetbalteam.

Dit laat ik me niet afpakken door Horeca Nederland. Wij concurreren als sportkantine echt niet de cafés kapot, wij zijn echt niet tot ’s nachts drie uur open. Integendeel bij ons in het dorp zijn we eerder aanvullend. Vaak gaan na de wedstrijden de spelers na een drankje in de kantine met zijn allen naar de dorpskroeg om daar gezellig verder te praten.

Het feit dat de beide dorpscafés in Luttenberg ook sponsor zijn van onze voetbal en handbal zegt ook genoeg dat hier de concurrentie minder gevoeld wordt en dat er juist wordt samengewerkt. Zondagmiddag ga ik altijd aan het eind van de middag even naar mijn favoriete dorpscafé met mijn vrienden en tevens geestverwanten. Jong en oud komt daar bij elkaar, een beetje het Engelse pub idee. Daar bespreken we de dorpspolitiek en soms ook wereldse vraagstukken. Daar ontstaan veel mooie ideeën, te veel vaak, maar sommige worden uiteindelijk ook werkelijkheid.

Dat is toch ook een beetje de bedoeling; een ontmoetingsplek dat heb je nodig. Soms is dat de sportkantine, soms het dorpshuis en dan weer het dorpscafé. En dat mag best gesteund worden. De subsidie van de gemeente Raalte aan het dorpshuis (café) van Laag Zuthem is dus goed besteed. Daar deel je samen een stuk van je leven met anderen. Prima toch?

Als Horeca Nederland dus weer eens iets ongenuanceerds roept over sportkantines moet ik altijd wat meewarig glimlachen en denk ik: klaag niet, wijs niet met het vingertje naar de ander maar spoor die dorpscafés eerder aan om ook met vernieuwingen te komen. Vragen wat de klanten willen, klantvriendelijk zijn en natuurlijk de handen uit de mouwen te steken. Als Bourgondisch levensgenieter zeg ik altijd: leven en laten leven.”

Herman Holtmaat

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.