opinie zorggeld blijft op de plank dat kan niet

Binnenlands Bestuur bracht afgelopen week het nieuws dat geld, bestemd voor mantelzorgers, bij de gemeenten op de plank blijft ligt. De gemeente Olst-Wijhe werd als voorbeeld genoemd. Slechts 100 mantelzorgers vroegen daar in 2015 een blijk van waardering van € 30 aan. Een jaar eerder ontvingen nog 500 inwoners van Olst-Wijhe van de rijksoverheid een mantelzorg compliment van € 200. Olst-Wijhe is niet de enige gemeente waar geld voor de mantelzorg op de plank blijft liggen. Mezzo, de belangenvereniging van mantelzorgers, kan de vinger er nog niet achter krijgen. Mogelijk is de vergoeding te weinig de moeite waard? Wellicht is het systeem te ingewikkeld? In Olst-Wijhe moet je een flink formulier invullen om voor € 30 in aanmerking te komen.

De ontwikkeling rond de mantelzorg staat niet op zich. Ook op huishoudelijke hulp houden gemeenten geld over. Tegelijkertijd trekken grote thuiszorgorganisaties als TSN en Verian de stekker uit hun bedrijfsunit huishoudelijke hulp. Duizenden huishoudelijke hulpen staan inmiddels op straat. Ik kan dan niet uitleggen. De ontwikkelingen rond de mantelzorg en de huishoudelijke hulp beloven verder niet veel goeds voor de tegemoetkoming in de ziektekosten die de gemeenten dit jaar gaan verstrekken. Dit omdat ‘Den Haag’ de WTCG uitkering voor chronisch zieken en de bijdrage in de eigen risico’s (CER) heeft afgeschaft. Veel gemeenten laten de nieuwe tegemoetkoming via de bijstand lopen. Niks mis mee, de bijstand is een goed sociaal vangnet. Tegelijkertijd vraag ik mij af of een beroep op ‘de bijstand’ geen brug te ver is voor mensen. Vooral in kleine gemeenschappen rust daar toch een taboe op.

Natuurlijk is het hartstikke goed dat de gemeenten veel verantwoordelijkheid hebben op het gebied van de zorg. De gemeente is de ‘eerste overheid’ en staat het dichtst bij de mensen. De gemeente zou daarmee ook het best moeten weten wie, wat nodig heeft. Maar vooralsnog blijft er geld voor mantelzorg, voor huishoudelijke hulp en mogelijk tegemoetkomingen in de ziektekosten op de plank liggen.

Dat kan niet!

Het kan niet van de een op de andere dag goed gaan. Dat snap ik best. Maar gemeenten moeten nu als de wiedeweerga aan de slag om vraag en aanbod beter te matchen. Alles moet uit de kast om het juiste geld bij de juiste mensen te krijgen. Gemeenten moeten, om te beginnen, veel directer communiceren. Wij krijgen ieder jaar een OZB-aanslag in de brievenbus. Die betalen wij doorgaans keurig. Dan het moet het andersom toch ook mogelijk zijn om iedereen duidelijk te maken dat er soms ook geld te halen valt? Een plichtmatige advertentie in het huis aan huisblad volstaat echt niet. Een direct en een persoonlijk contact. Daar gaat het om.

Aan de slag!

Toon Schuiling

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.