opinie stortgatdebacle

Vorige week, op 19 januari, deed het Gerechtshof Leeuwarden in hoger beroep uitspraak over een vordering van de Gemeente Raalte op de heer B. Haarman inzake de saneringskosten van een enorm stortgat op diens voormalige erf. Het hof bevestigde een eerdere uitspraak van de Rechtbank Overijssel en wees alle door het college ingebrachte argumenten (grieven) linea recta naar de prullenbak. Logisch ook, omdat de gemeente Raalte al bij de aankoop van het perceel handelde als een stelletje prutsers. En het bleef zelfs na de aankoop maar aanklunzen. Sorry dat ik het zeg.

Hier nog maar eens de feiten. Allereerst wordt bij de aankoop van Haarmans voormalige eigendom een koopcontract ondertekend dat alle voordelen bij de verkoper legt en alle nadelen en risico’s op het bordje van de Raalter inwoners. Er werd niet eens een kritisch bodemonderzoek verricht, terwijl een agrarische bouwkavel per definitie een verdachte locatie is. Iedereen weet en wist dat op dergelijke percelen in het verleden vaak allerlei afval in de grond werd gestopt. Niet uit kwade opzet, maar toch.

Als er later alsnog een onderzoek plaatsvindt, wordt dat een historisch onderzoekje, waarvoor minimale regels gelden. Plotseling wordt begin 2013 een enorm stortgat ontdekt en wat doet verantwoordelijk wethouder Wagenmans? Hij houdt het onder de pet met de meest absurde argumenten (het zou bijvoorbeeld erg gevoelig liggen). Zélfs de portefeuillehouder handhaving en veiligheid, de burgemeester, werd maandenlang niet geïnformeerd!

Toen er geruchten ontstonden over de ontdekte rotzooi, moest Wagenmans met de billen bloot. Maar verder bleef alles geheim. Op een merkwaardige wijze verdween plotseling ook nog eens bewijsmateriaal (de beruchte plastic buisjes).

Onderzoeksrapporten, saneringskosten moesten voor de poorten van de hel worden weggesleept. Er moest zelfs een heus burgerinitiatief aan de pas komen, waarna Wagenmans bekend maakte/moest maken, dat de sanering 316.000 euro heeft gekost. Later bleek er nog een aanmerkelijk bedrag aan kosten bij te zijn gekomen. De kosten van de sanering van de voormalige toegangsweg mocht Haarman voor een, zeg maar symbolisch, bedrag afkopen.

In zijn vertwijfeling zag Wagenmans nog slechts één oplossing: de weg naar de rechter en dat mocht wat hem betreft heel wat gemeenschapsgeld kosten. Bovendien was zijn persoonlijke prestige in het geding. Hij zei het zeker te weten: Haarman zou worden veroordeeld tot betaling van de gemaakte kosten. Hoe naïef kun je zijn!

Toen Wagenmans bij de rechtbank, in een goed onderbouwde uitspraak, bot ving, besloot hij in hoger beroep te gaan bij het Gerechtshof Leeuwarden. Maar ook hier ging hij compleet onderuit en erger: het Hof nam Wagenmans’ grieven in het geheel niet serieus en terecht. Lees de uitspraak er maar op na. Ik ga ervan uit dat deze wethouder niet nog meer gemeenschapsgeld over de balk gaat gooien in deze affaire. Het moet nu maar eens afgelopen zijn.

Overigens. De kosten van de huisadvocaat waren per 1 januari 2015 al op gelopen tot bijna 31.000 euro (!)) Daar komen dus de kosten van het hoger beroep en van het ambtelijk apparaat nog bovenop.

De fractievoorzitter van Gemeentebelangen, de heer Schokker, vond dat Wagenmans er in deze affaire alles aan heeft gedaan om de kosten voor de Raalter Gemeenschap zo laag mogelijk te houden. Ik vind dit getuigen van minachting voor het intelligentievermogen der Raaltenaren.

Het is nu aan de gemeenteraad om in een raadsenquête (alleen dan mag er niet gelogen worden, zonder aanziens des persoons, alles uit de kast te halen om de onderste steen boven te krijgen in alles wat met De Zegge VII te maken heeft gehad. Van de totstandkoming van dit bestemmingsplan tot en met het stortgatdebâcle en de totale saneringskosten van het hele perceel Heesweg 44/44a.

Hans de Kort
Raalte

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.