opinie stoelendans

Een plaatselijk betrokken burger/politicus met de intentie om een volgende periode (weer) in de raad te komen, het liefst nog in de coalitie of in het college, moet nu al gaan nadenken hoe hij die zetel over twee jaar wil gaan behalen.

Rob Poelman van Raalterbomen kondigde deze week op sociale media aan beschikbaar te zijn voor een bestuursfunctie bij GroenLinks Raalte. Met als belangrijkste doel uiteindelijk een zetel te gaan halen bij de verkiezingen in 2018. Wat trouwens al te merken is in de media, want GroenLinks komt met duidelijke standpunten omtrent de N35 en met name de gevolgen voor Mariënheem. Ook hebben ze de laatste tijd duidelijk meningen over bijvoorbeeld de megastal van Straathof en het asielzoekerscentrum. Website- en een mediaoffensief is wel Rob aan toe vertrouwd, dat hebben we bij Raalterbomen wel gezien. Een goede keuze van Rob, het past bij zijn groene levensstijl. GroenLinks doet het landelijk goed en in Raalte hebben we nu een populaire burgemeester van die partij, wat ze dus zeker gaat helpen om dit keer wel een zetel te behalen, misschien wel meer.

Enkele uren later maakt Ben Nijboer bekend met onmiddellijke ingang uit de VVD fractie te stappen. Hij vind zich niet langer in het landelijke beleid maar blijft nog wel op het pluche zitten en vertelt ons over een paar weken wat hij gaat doen. Nijboer, Heinoër, slim genoeg om te weten dat hij met de N35 als lokaal VVD speerpunt geen punten gaat halen. Hij wordt straks afgerekend op landelijk beleid. Er is geen geld voor, dus alle commotie is voor niks. Ook dat hij nooit meer zetels haalt en wat moet als hij op de pluche wil blijven.

Er zijn meer ‘politieke dieren’ die op de schopstoel zitten. Elly van Steen van het CDA. Politica in hart en ziel. Eerst voor GemeenteBelangen toen via Lijst van Steen tien jaar geleden naar het CDA. De laatste coalitieonderhandelingen vakkundig aan de kant gezet door oud-rivaal bij GemeenteBelangen, Wout Wagemans. Elly trad terug als fractievoorzitter bij het CDA. Ze bleef nog wel zitten bij het CDA, maar ook Elly zal één dezer dagen de balans opmaken. Het CDA heeft de interne regel dat een raadslid maximaal twaalf jaar zit. Een volgende ronde zit er dus voor haar niet in.

Wim de Hair van GemeenteBelangen, de laatste keer nog op het nippertje gered door de coalitievorming en een vierde wethouder. Waardoor er voor hem dus toch nog weer een plekje op het pluche vrij kwam. Zelfs ondergetekende had meer persoonlijke voorkeurstemmen dan hij. Hij is dus geen ‘stemmentrekker’ meer en is straks over bij GemeenteBelangen.

De enige ouwe rot in de raad die het gelukt is op eigen kracht een zetel te halen is Egbert den Daas van Lokaal Alternatief. Ooit begonnen in Heino voor D66 in de raad, daarna via GemeenteBelangen uiteindelijk z’n eigen partij, Lokaal Alternatief. En dat dan door zich te profileren als de man voor de oude gemeente Heino. Hij is daar populair, doet het goed. Behaalde zelfs een tweede zetel de afgelopen verkiezingen. Maar daar heeft hij nu alleen maar last van in de raad. Hij moet nu wel eens een stapje terug doen en dat gaat hem niet zo goed af (maar dat is publiek geheim.)

Ik heb zelf de lijst 1voorAllen gesteund de afgelopen verkiezingen in een poging om eens wat te veranderen, te vernieuwen. Maar ja, dat is een afscheiding van de SP in de vorige periode dus eigenlijk mag ik hier nu ook niks over zeggen.

Van de week vroeg een bevriend journalist mij ‘en ga jij nog verder met politiek? GemeenteBelangen lijkt me wel wat voor jou.’ Persoonlijk vond hij Jasper (Guldemond) een goede jongen en dat heb ik beaamd. Het lijkt mij een waardige opvolger van Wout Wagemans. Die heeft immers zijn sporen verdiend en het is straks ook voor Wout tijd voor de AOW.

Ben Nijboer moet wat maar samen werken met Egbert? Dat wordt hem niet, Egbert, die fietst zelf nog wel weer een rondje mee. GB? Nee daar hebben ze al een kroonprins. Het lijkt mij een lastige keuze voor Ben. Elly zal dus ook haar overwegingen wel maken. En Wim de Hair? Ze hebben alle drie één ding gemeen. Nog twee jaar wisselgeld, macht en dan is het over tenzij?

Rob is dus vernieuwend voor GroenLinks op jacht naar een zetel voor die partij. Nu maar hopen dat die partij niet zo graag een zetel wil dat ze hun idealen laten schieten en met de pluche in zee gaan…. Ik vertelde de journalist dat ik het nog niet wist en er eigenlijk nog niet zo mee bezig was. Ik hoef niet zo nodig op het pluche, het ligt er aan hoe vernieuwend de hazen gaan lopen. Twee dagen later, de hazen zijn gaan lopen, de stoelendans is begonnen . Ik dans nog even niet mee, laat ze maar lopen…

Gerlant Zielman

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.