opinie de plastic tasjes het is maar zo weer een stap

“Als ik twee wetmatigheden loslaat op de plastic tassen, dan durf ik te voorspellen hoe we het over vijf jaar (en misschien volgend jaar al wel als we het vuurwerk niet meer meekrijgen in een plastic tas) heel raar vinden dat we ‘vroeger’ alles in plastic tassen meenamen.

Die wetmatigheden heten het Ariamodel (van Hans van Driel) en het Raam van Overton (een politicoloog). Het Ariamodel zegt dat veranderingen via amazement (verbazing), resistance (weerstand), imitatie en acceptatie (of authenticiteit) ontstaan. Het Raam van Overton zegt dat beleid het midden is van wat politiek gezien aan weerzijden van dat beleid eerst populair, dan verstandig en vervolgens acceptabel is. Kom je daarbuiten, dan ben je al gauw radicaal of is beleid vervolgens ondenkbaar.

Vroeger had je feministen en provo’s die ter linker zijde aan dat raamwerk trokken en daarmee ‘ondenkbaar’ en ‘radicaal’ binnen de schaal van ‘acceptabel’, ‘verstandig’ en zelfs ‘populair’ wisten te krijgen, wat leidde tot vrouwenkiesrecht, een verzorgingsstaat en dat soort dingen.

Vanaf Janmaat had en heb je Fortuin en Wilders die aan de andere kant van het spectrum trekken en er voor zorgen dat linkse politici nu rechts radicale standpunten durven innemen waarmee Janmaat de bak nog inging.

Aan het verbod op plastic tassen zie je dat er weer verandering in de lucht hangt. Ik zag die omwenteling ook na de klimaattop. Ineens stond het journaille positief stil bij windenergie. Eigenlijk was de occupybeweging tegen ons banksysteem ook een voorbode. En de roep om een minder regels poepende overheid wordt ook steeds meer manifest.

De grootste bode van verandering vond ik de oudejaarsconference van Finkers. Die vergeleek Wilders met Hitler. Toe maar! Ik heb in de Wilders-Hitler-vergelijking wel eens geroepen dat met de kennis van toen een moordaanslag op Hitler een gevangenisstraf opgeleverd zou hebben. Met de kennis van nu was je een held geweest. Ik denk dat die vergelijking nu nog steeds een stap te ver is. Maar hij is dankzij Finkers in het raam van Overton al wel een stapje dichter bij het centrale midden gekomen. De discussie of je Wilders tegen zich zelf moet beschermen met een miljoenen kostende permanente bewaking, zo vermoed ik, is door Finkers al wel gewoon bespreekbaar!

En dat allemaal vanwege het feit dat plastic tassen betaald moeten worden. Ik denk dat in het verlengde daarvan 2016 de doorbraak van de elektrische auto gaat worden. En dat de overheid en onderwijs nu écht werk gaan maken van minder regels. De weerstand zal in elk geval toenemen. Zeker weten!”

Harrie Kiekebosch

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.