opinie azc meepraatfarce

De burgemeester van Ede pleitte voor gelijkmatige verdeling van vluchtelingen over alle Nederlandse gemeenten, op basis van en in relatie tot het inwoneraantal. Een redelijk voorstel. Op grond daarvan zou de Gemeente Raalte, ik opperde dit al eerder, een AZC met 103 vluchtelingen moeten accepteren.

Om te grote concentraties met alle problemen van dien te voorkomen, zou dit aantal idealiter over de verschillende dorpskernen verdeeld moeten worden. Voor Raalte-dorp zou dit neerkomen op een opvangcentrum voor 54 personen.

Maar wat doet het Raalter college, onder aanvoering van Martijn Dadema en wethouder Wagemans? Het drukt de Raaltenaren een AZC met bijna het achttienvoudige bewoners door de strot. Zonder enige vorm van inspraak.

Dat de gemeenteraad, met uitzondering van de VVD, Lokaal Alternatief en de dames Ellie van Steen en Petra Hegeman (beide CDA), het naar verhouding enorme aantal vluchtelingen accepteert, maakt duidelijk dat zij noch het welzijn van de vluchtelingen, noch dat van de Raaltenaren, serieus neemt.

Nadat het meest kwestieuze besluit – het extreem hoge aantal bewoners en de locatie van het AZC – de bewoners van Raalte-dorp door de strot gedrukt is, mogen enkelen “meepraten” over ondergeschikte dan wel onzinnige onderwerpen als looproutes (alsof iemand zich daaraan zou houden als er veel kortere alternatieve routes zouden zijn. Dit klemt temeer nu het AZC op zo groot mogelijke afstand van de leefvoorzieningen is gesitueerd.

Dadema heeft het meepraten overigens zodanig geregeld dat er bijvoorbeeld geen media bij aanwezig mogen zijn. Ik vrees dat alles straks geheim blijft. In het andere geval zou later immers te lezen zijn wie met wat heeft ingestemd en dat zou voor werkgroepleden dan vervelende gevolgen kunnen hebben. Niet alleen op verjaardagsfeestjes. Vooral voor diegenen die blijken te hebben ingestemd met problematische besluiten. Gelukkig hebben we nog de Wet openbaarheid van bestuur. Het wordt nog spannend!

Hans de Kort
Raalte

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.