olst in transitie is een blijvertje

‘In Transition 2.0’, een inspirerende film over de wereldwijde transitiebeweging, wordt 28 januari vertoond in het Holtohus. De film is Nederlands ondertiteld en toegang is gratis. Olst in Transitie is een blijvertje dankzij de zeer goed bezochte startavond in december. Een groep van tien Olstenaren heeft een initiatiefgroep gevormd die de komende tijd meer activiteiten gaat organiseren. 

Een groot deel van de initiatiefgroep is ook aanwezig om zich voor te stellen aan de overige deelnemers. Met hen willen zij naar aanleiding van de film bespreken welke van de daarin vertoonde voorbeelden van aansprekende projecten ook in Olst en omgeving zouden kunnen aanslaan.
Uiteindelijk doel is te komen tot een energie- en klimaatneutraal dorp, dat qua voedsel grotendeels zelfvoorzienend is. Olst in Transitie wil ook toewerken naar een duurzame, sterk lokaal gerichte economie en stimuleren dat Olsternaren nog meer dan nu in allerlei plaatselijke initiatieven met elkaar samenwerken. 

Stevige voorzet
Een stevige voorzet voor het nadenken over aansprekende onderwerpen om mee aan de slag te gaan, is al gemaakt op de startbijeenkomst van Olst in Transitie op 11 december.  Toen kozen de veertig aanwezigen om in groepjes verder na te denken over de ‘vertaling’ naar Olst van de thema’s afval, bouwen & wonen, kunst & cultuur, voedselvoorziening, zorg & welzijn en onderwijs.

In de eerste nieuwsbrief van Olst in Transitie die deze week uitkomt, is te lezen hoe dat uitpakte. “Het is afhankelijk van de interesse van de deelnemers waar we het over gaan hebben”, legt initiator Paul Hendriksen uit. “Over enige tijd gaan we ook bijeenkomsten organiseren over specifieke thema’s om met daarin geïnteresseerden zaken uit te werken richting concrete projecten. Maar dan moet je wel eerst weten wat er leeft.”

De ideeën die op 11 december opkwamen zijn genoteerd en komen deze week beschikbaar via de website staging2.olstintransitie.nl. Zo kan iedereen die er in december niet bij kon zijn alvast een voorproefje krijgen van wat op 28 januari onder meer op stapel staat.

Omschakelen
Transitie-initiatieven als Olst in Transitie hebben als doel om je eigen dorp en omstreken om te laten schakelen naar een samenleving die niet meer afhankelijk is van fossiele brandstoffen. Het Transitie-concept gaat over oplossingen en laat zien hoe je die zelf organiseert. Het doet een beroep op de eigen inzichten, wijsheid, creativiteit, optimisme en ervaringen van gewone mensen. Vandaar de wens van Olst in Transitie om te investeren in ‘de kracht van de lokale gemeenschap’.

Transitie-groepen elders in het land hebben laten zien zeer actief en succesvol te zijn bij het (helpen) starten van buurtmoestuinen en stadslandbouwprojecten, het stichten van lokale duurzame energie-coöperaties, het van de grond krijgen van Repair Café’s, het opzetten van buurthulp-initiatieven, het versterken van de lokale economie en nog veel meer.

Meer informatie over Olst in Transitie is te vinden op staging2.olstintransitie.nl. Daar kun je je ook aanmelden voor de nieuwsbrief.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.