nog eenmaal goed genieten van beat palace

Nog eenmaal vindt ‘Beat Palace’ plaats in het Dorpshuis Cultura in Haarle. Op zondagmiddag 13 maart is het van 14.30 tot 19.00 uur tijd om herinneringen uit vervlogen tijden naar boven te halen. De reünieis oppotengezetdoorWilly Laing, Alfons Holterman, Jan Besten, Henk Laing, Rudie Rozenkamp, Paul Laing en Wijnand Neulen.

In de jaren zeventig en tachtig was Beat Palace een naam die bij iedereen in de wijde omgeving van Haarle wel bekend was. De zondagmiddag was dé uitgaansgelegenheid voor de jeugd van twaalf tot en met zeventien jaar. In de zomer van 1971 begon het als een gezellig feestje in de ‘Blokhut’ van de KWJ (Katholieke Werkende Jongeren) achter het Dorpshuis in Haarle. Door de jaren heen groeide Beat Palace binnen een paar maanden uit tot een drukke discobal-zondagmiddag. Niet alleen jongeren, maar ook de jeugd fietste in grote colonnes richting het evenement.

Reünie
Bij de oud-discobalgangers begon het idee te kriebelen een reünie op poten te zetten. Het was maar even, of het idee verspreidde zich in rap tempo. Inmiddels is er een commissie gevormd van toenmalige Beat Palace en KWJ-leden. Zij nemen de organisatie op zich. De datum en tijd zijn al vastgesteld en de organisatie laat weten dat de belangstelling nu al erg groot is.

Zelfs de oude draaitafel wordt weer van zolder gehaald en daar wordt natuurlijk de muziek van toen op gedraaid; de ‘oldies’ van de jaren zeventig tot en met negentig. Een aantal dj’s en toenmalig barpersoneel van destijds hebben ook toegezegd. “Dit alles om mooie herinneringen op te halen, maar ook om banden aan te halen voor bijvoorbeeld nieuwe vriendengroepen”, aldus de commissie.

De organisatie gaat ditmaal wel werken met toegangsbewijzen. Er komt een website waarop tickets in de voorverkoop kunnen worden gekocht. Door hedendaagse regelgeving omtrent veiligheid mogen er in het Dorpshuis maar een vast aantal bezoekers worden toegelaten. “Of zoals dat tegenwoordig zo mooi heet: vol is vol.”

Het begin
“Het uitgaansleven kende vroeger, zoals veel uitgaansgelegenheden toentertijd, de nodige ups en downs. De ene keer kwamen er driehonderd bezoekers, een daaropvolgende keer waren dat er ‘maar’ honderd. Ook waren er in die tijd razend populaire ‘Avro’s Top Pop Disco Shows’, waar soms wel zevenhonderd man op af kwam.”

“De entreegelden, toen slechts 99 cent, werden voor een deel gespaard, zodat er af en toe bandjes geboekt konden worden. Zelfs de onlangs overleden protestzanger Armand is eens komen zingen, spelen en natuurlijk een beetje blowen. Het pand was te klein, maar daar deed niemand moeilijk om. De deuren klapten open en als er binnen geen plek meer was, dan gingen enthousiastelingen wel in het gras zitten. Geen probleem.”

Kippenhok
Gerard Knobben, Jan Laing en Jan Jansen (Lorkeers), voormalig KWJ-leden en tevens vrienden, kwamen vroeg in het jaar 1968 tot de ontdekking dat er in het kippenhok achter het huis van Jan Jansen letterlijk en figuurlijk geen kip meer te bespeuren viel. “De jongens hadden het vermoeden dat Jans vader, Herman, de laatste hoender tijdens de kerstdagen in de pan heeft laten verdwijnen. 

De vrienden hebben de ragebol eens goed door het hok gehaald en na toestemming van Herman is het kippenhok omgetoverd tot een waar clubhuis. De ruimte werd gezellig aangekleed en her en der werden posters uit het hart van bladen als Muziekexpres en Popfoto getrokken. “Het toekomstige clubhuis werd volgehangen met onder andere posters van Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich.”

Het clubhuis was klaar, de aankleding was gereed, maar een goede naam bleef vooralsnog uit. Links en rechts vielen namen, maar toen Jan met de naam ‘Beat Palace’ op de proppen kwam, wist iedereen het zeker. “Beat Palace werd het. Met grote letters werd de buitenkant van het hok beschilderd met de nieuwe naam.” 

“Inmiddels, vele jaren later, vragen velen zich af hoe het met iedereen is vergaan. Veel mensen zijn uit Haarle vertrokken, maar zijn nog wel betrokken bij het ‘wel en wee’ van hun geboortedorp. In veel gesprekken blijft Beat Palace ook centraal zijn. Heel veel bezoekers bewaren mooie herinneringen aan het evenement.”  

Meer foto's