minder misdrijven in raalte wel meer autodiefstal

Burgemeester Martijn Dadema: “We zijn heel tevreden over de politie in Raalte. Raalte is en blijft een veilige gemeente. Het aantal misdrijven is verder gedaald en dat is mooi om te zien. Maar elk misdrijf is er één teveel.” Dadema is dan ook erg blij met de goede samenwerking met het politiekorps in Raalte. “De politie heeft een roerig jaar achter de rug, maar is gewoon doorgegaan met haar werkzaamheden. Daarom ook mijn complimenten aan Gert en zijn mensen.”

Jeugd
De komende tijd legt de politie de focus onder andere op een handjevol criminele jongeren in Raalte. “We hebben in Raalte te maken met een handjevol, hardnekkige criminele jongeren”, vertelt Telman. “Dat zijn jongens van een jaar of twintig die begeleiding nodig hebben en die we goed in de gaten moeten houden. En ze weten ook dat we dat doen.”

De jongeren die in de gaten worden gehouden is een restant van een grote groep probleemjongeren van vroeger. Ze hebben uiteenlopende misdrijven op hun kerfstok, zoals overvallen, inbraken, geweldsdelicten en drugshandel. “Dat was een aantal jaren geleden een groep van ongeveer zestig jongeren. Die groep hebben we inmiddels flink in kunnen perken en de groep bestaat nu vooral nog uit jongens die bijvoorbeeld terugkomen uit detentie. Dan moet je oppassen dat zij anderen niet besmetten met crimineel gedrag.”

Door met de jongeren (veel allochtone jongeren, maar ook autochtone jeugd), jeugdzorg, ouders en bureau Halt in gesprek te gaan, is de groep de afgelopen jaren flink verkleind. “We hebben het ergste nu gehad, maar het is wel alle hens aan dek. Als we ze nu niet op het goede pad helpen, dan hebben we er nog heel lang last van.”

Dadema: “Wij bieden die jongeren een uitweg en een kans op een maatschappelijke carrière. In Nederland hoeft niemand namelijk crimineel te zijn. Maar als iets fout doen, dan pakken we ze wel op. Deze jongeren krijgen een persoonsgerichte aanpak, waarbij zowel gemeente, openbaar ministerie als politie samenwerken, om herhaling te voorkomen.”

Daling woninginbraken
Het totale aantal woninginbraken in de gemeente is gedaald met 37 procent. De daling is het grootst in Heino (41%). Raalte min 35% en het buitengebied min 34%. Net als in 2014 is ook het aantal inbraken in schuren en tuinhuizen weer gedaald, vooral in het buitengebied. Na de daling met 27% van vorig jaar is er nu sprake van een daling van zelfs 40%. Het helpt enorm dat buurtbewoners een oogje in het zeil houden. Er zijn al verschillende buurten waarin buurtbewoners elkaar via Whatsapp groepen informeren bij onraad. Blijkbaar werpen ook de oproepen om schuren en tuinhuizen goed af te sluiten hun vruchten af.

Geweldsincidenten
Gemeente en politie werken al enkele jaren met diverse partijen samen in de aanpak van geweld. Ook dit jaar resulteerde dat in een verdere daling van zowel mishandelingen als bedreigingen. Zowel huiselijk geweld als het geweld op straat is afgenomen. De gezamenlijk aanpak van geweld wordt in 2016 uiteraard voortgezet. Zo wordt er bij de aanpak van huiselijk geweld samengewerkt met Veilig Thuis IJsselland. Ook de samenwerking met horecaondernemers en ander partners om geweld op straat tegen te gaan blijft onverminderd doorgaan.

(Brom)fietsendiefstal
De diefstal van (brom- en snor-)fietsen is gedaald met 13%. Die daling is vooral te zien in het buitengebied. Daar is de daling 53%. Ondanks de daling vinden gemeente en politie dat er, met name in het centrum van Raalte, nog veel fietsen worden gestolen. In 2016 wordt daarom extra in het thema geïnvesteerd. Natuurlijk kunt u hier zelf ook veel aan doen. Zet uw fiets goed op slot! Een tweede slot waarmee de fiets vastgezet kan worden aan het fietsenrek is geen overbodige luxe.

Vernielingen
Ook het aantal vernielingen is opnieuw afgenomen en wel met 17%. Helaas zien we wel een toename in het aantal vernielingen van auto’s. Hierin is een stijging te zien van 11%. Deze vernielingen worden met name gepleegd in de nachtelijke uren in het centrum van Raalte en af en toe ook in Heino. Meestal is er dan sprake van een reeks van vernielingen in één nacht. Naast auto’s moeten gebouwen en scholen het ontgelden.

Inbraken in of diefstal uit bedrijven en instellingen
Zoals gezegd is dit een thema waarbij de aantallen redelijk gelijk bleven. In 2015 hebben bedrijventerrein De Zegge en het winkelgebied in Raalte het Keurmerk Veilig Ondernemen gekregen. Vanuit het keurmerk is onder andere aandacht voor het tegen gaan van inbraken en diefstallen. De komende jaren blijven de deelnemende partijen zich inzetten om het veiligheidsniveau te handhaven en daar waar dit nodig is, te verbeteren.

Verdachte situatie? Bel 112 bij spoed of heterdaad
Bij het aanpakken van alle misdrijven is de politie voor een groot deel afhankelijk van de inwoners. Zij zijn immers de oren en ogen van de politie. Ziet u iets dat u niet vertrouwt, zoals verdachte personen of vreemde auto’s, dan kunt u altijd de politie bellen. Bij spoed of heterdaad kan dat via 112 en anders via 0900-8844! Het helpt al enorm als u bijvoorbeeld het kenteken van een verdachte auto en/of het signalement van een verdachte persoon aan ons doorgeeft.

Registreer eigendommen
De kans op succesvolle opsporing van inbrekers en dieven wordt vergroot als u uw waardevolle spullen registreert. Als u een lijst met de unieke serienummers van bijvoorbeeld apparatuur en foto’s van sieraden kunt geven, kan de politie gevonden buit sneller koppelen aan de rechtmatige eigenaar. Registreren van uw eigendommen kan door het uitgebreidere kostbaarhedenregistratieformulier van Politiekeurmerk te downloaden of de ‘app’ van staging2.stopheling.nl te gebruiken. Op staging2.dnavaneensieraad.nl kunt u stap voor stap een goede, uniforme beschrijving van uw sieraden maken en uitprinten.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.