luuk kampioen nationale vogelshow apeldoorn

De 11-jarige Luuk, lid van vogelvereniging OD1 (Olst/Diepenveen), is op 14 januari tijdens de Nationale Vogeltentoonstelling 2016 in Apeldoorn in de categorie Jeugd vijfvoudig kampioen geworden met zijn kleurkanaries. Opeens een topjaar dus, voor de apetrotse vogelkweker.

Vanaf zijn zesde jaar is Luuk al van dichtbij vertrouwd met het kweken van kleurkampioenen. “Als je met vogels bezig bent dan moet dat sowieso serieus, anders wordt het nooit wat”, zegt hij kordaat.

En dat doet hij dan ook. Over het kweken krijgen we te horen dat het gaat om zoenen, touwtjes en pluizen geven en paren. Je kijkt bij het kweken naar de tekening en de bestreping en je kan een vogel met een zware doortekening kruisen met een zachtere doortekening. De uitdaging is om elk jaar je collectie aan te vullen met nieuwe kanaries met vers bloed. Dagelijks goed voeren met onder meer zaad en eiervoer en eenmaal per week schoonmaken en zorgen voor vers drinkwater is daarbij belangrijk.

17.000 vogels
In de Americahal in Apeldoorn waren van 14 tot en met 17 januari 17.000 vogels te zien, slechts enkelen kregen de score kampioensvogel. Daarvan waren er dus maar liefst vijf van Luuk. Maar de jongeling blijf ambitieus; hij wil ooit Europees kampioen worden en misschien zelfs later een echte wereldkampioen.

De kampioenskweker geeft na jarenlang kweken niet graag het geheim van de smid prijs, maar hij verklapt dat voor aanvang van de show worden zijn vogels onder leiding van zijn vader zeer zorgvuldig gewassen worden. Een andere gouden vuistregel is nooit kampioenen met kampioenen kruisen.

De vijf prijzen kunnen nu worden toegevoegd aan zijn rijk gevulde bekerkast. Hij heeft namelijk in drie vogelshows met tien vogels eerder al negentien kampioenen binnengehaald. De fantastische score in Apeldoorn is momenteel de kers op de taart.

Foto’s: René Geerars

Meer foto's