ingezonden ttip wat

De EU en de USA zijn in onderhandelingen over TTIP. Een handelsverdrag wat de handel over en weer moet bevorderen en eenvoudiger maakt, open grenzen. Het Europese deel van de onderhandelingen verloopt in het geheim in Brussel. Er komt weinig van naar buiten en wat er via de gemiddelde pers over bekend is zijn aannames en of gissingen. TTIP: veel mensen die wij in onze omgeving hier over spreken zijn tegen. Een nog groter deel van de mensen heeft juist geen flauw idee wat het inhoud, waar het overgaat. Jammer, want het kan een enorme impact hebben op o.a. de voedselvoorziening in de nabije toekomst. Ook beweren sommigen dat je Amerikaanse bedrijven straks niet kan weigeren om in NLD naar bijv. Schaliegas te gaan boren.

Waarom zijn het gros van de mensen die wij spreken dan tegen? Alles wat er over bekend is, is een groot geheim en de mensen die het kunnen weten mogen er niks over zeggen. Dat kan. Soms is onderhandelen achter gesloten deuren beter. Maar waarom is iedereen dan tegen? Beargumenteerd door onderbuik gevoelens, niet door nuchter verstand, feiten? Heeft het te maken met de geheimhouding, of met het niet democratische gehalte van deze onderhandelingen? Waarom zijn veel politici wel voor, terwijl hun achterban tegen lijkt te zijn?

Voor ons als mensen met roots in de landbouw een reden om op onderzoek uit te gaan. Met behulp van sociale media contacten leggen. Op zoek naar feiten, mensen ontmoeten die het kunnen weten. Een avontuur wat ons bracht en brengt op plekken waarvan we het we nooit hadden gedacht. In gesprek met top-economen van een bank, met een TTIP-onderhandelaar van onze regering, met redacteuren van belangrijke media. In gesprek met wakkerdier. Wakker wie? Ja die!

De Amerikaanse onderhandelaars lieten wel weten van welke Europese gezondheids- en veiligheidsnormen ze af wilden. Eén daarvan is de zwaarbevochten basis voor veel consumentenbescherming . In de EU geldt: als er gegronde verdenkingen zijn dat een product schadelijk kan zijn, het verboden wordt. In de VS geldt precies het omgekeerde. Zolang de schadelijkheid niet bewezen is, mag het product verkocht en gebruikt worden.

Ook is er de afgelopen jaren onderhandeld over een vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada (CETA). Over de inhoud van dit akkoord, waarin ook ISDS is meegenomen, is inmiddels overeenstemming. Het geldt , naar wij begrijpen als blauwdruk voor het vrijhandelsakkoord TTIP tussen de EU en de Verenigde Staten.

CETA
In dit verdrag zit nog altijd de omstreden investeerdersbescherming. Dit geeft buitenlandse investeerders de mogelijkheid om staten aan te klagen als de winst van een bedrijf in gevaar komt door overheidsbeleid. Dit gebeurt door een speciale rechtbank die los staat van het reguliere rechtssysteem, het zogenoemde Investor to State Dispute Settlement (ISDS).

Wat is ISDS?
Met een ISDS clausule, zijn investeringen van bedrijven beschermd bij het eventueel mislopen van omzet wanneer een bepaald land besluit tot maatregelen die het rendement op een investering van een buitenlandse partij negatief beïnvloeden. Daaronder vallen bijvoorbeeld wetgeving, onteigening of bevoordeling van een binnenlandse partij. Door een ISDS-clausule in een handelsverdrag kan een bedrijf dat zich benadeeld voelt het betreffende land aanklagen.

Agrarisch voorman Albert Jan Maat van LTO is voor TTIP, elk verzoek dat we aan hem via sociale media doen om het ons uitteleggen wordt genegeerd/niet beantwoord. Dat is raar, of toch een teken dat hij niet zo zelfverzekerd is en binnen LTO eigenlijk alleen staat….

Vrij handelsverkeer met Amerika is in onze ogen de doodsteek voor de Nederlandse agrarische sector. Voordelen die worden aangedragen zoals de melkveesector die haar kazen straks in de USA aan de man gaat brengen en daarmee fors haar omzet laat groeien is larie. Al die Hollandse boeren die daar de afgelopen decennia zijn gaan wonen is het niet gelukt om het Amerikaanse volk aan hun kaas te krijgen, waarom nu dan wel?

Hier stond afgelopen voorjaar Nederland op de kop. Nederland kleurde oranje/rood en de boeren zouden Roundup dumpen, nu het nog kon… Amerika is het land wat het hele jaar rood is. Hun gewassen zijn genetisch gemanipuleerd, overleven dat vergif en worden alleen maar met dat vergif bespoten. En dat gaat u straks eten? Varkens en kippen worden daar veel goedkoper geproduceerd, immers hun dierwelzijn- en milieu-standaarden zijn veel lager en de bedrijven doorgaans veel groter dan hier! De onderhandelaar stelde; nee die agrarische producten komen hier niet. We moesten hem geloven op zijn blauwe ogen. De bankier stelde; Nee dat genetische gemanipuleerde voedsel krijgen we hier niet, want daar hebben we al afspraken over gemaakt, dus zijn nieuwe niet nodig en hebben we daar geen last van. Ook hem geloofden we niet, hij is immers de zelfde man die komt vertellen dat je als ondernemer moet groeien, uitbreiden, meer geld lenen, omdat je het anders als Nederlandse landbouwer niet overleeft. Groot groter grootst. Het klassieke antwoord op economische groei en naar meer en goedkoper voedsel.

Dan was er nog die inkoper van een Nederlandse grootgrutter. Hij moet presteren, scherp inkopen, marges maken om zijn bazen te plezieren. Zij op hun beurt moeten de aandeelhouders maar ook die bankman weer tevreden houden. Dus als de kip, het varken of de zuivel in Amerika goedkoper is, dan komt het straks naar hier, want de handel over en weer is een stuk makkerlijk geworden. Het brood met plastic, om het langer vers te houden, ligt binnen no time in onze supermarkten, voor een prikkie. Dat de gemanipuleerde tarwe doorweekt is met Round Up, ach daar proef je niks van, wel lekker voordelig!

Er is geen groter stigma in de wereld op dit moment dan de landbouw sector. Iedereen vindt er wel wat van of heeft er een mening over. In de tussentijd doet de sector haar best om te overleven en de groeiende wereldbevolking zo goed en goedkoop mogelijk te voeden. Melkveehouders worden door wazige regeltjes beknopt in hun bedrijfsvoering. Varkenshouders werken al tijden tegen de klippen op en rollen om, gaan failliet. De pluimveehouderij? Zullen we het daar even niet over hebben? Het probleem? Het evenwicht in de wereldmarkt met als oorzaak dat een vrije wereldmarkt niet bestaat zolang voedsel een wapen is in politieke strijd. Denk daar bij aan de boycot van Rusland op onze producten, door toedoen van onze eigen overheid.

Als we nu niet met elkaar een pas op de plaats maken, staan over twintig jaar tegen alle wensen van de burger in, onze koeien dag en nacht op stal. Waarom? Tegenstrijdige Regeltjes en de eeuwige roep naar groei, naar meer en goedkoper en tegelijk minder milieubelasting.

De Nederlandse agrarische sector is bewezen de meest innovatieve sector in de wereld. Loopt voor op in ontwikkeling en productie van voedsel, met de laagste CO2 uitstoot en waterverbruik per kg product. Ook het gebruik van antibiotica is enorm gedaald. Nederland heeft het dierwelzijn (mede aangewakkerd door clubs als wakker dier en varkens in nood) op het allerhoogste niveau van de hele wereld staan. Daar zit meerwaarde. Die sector moet zich zelf niet weggeven, maar een vuist maken samen met de burger, samen met al die kritische organisaties. Samenwerken in de strijd tegen deze krachtige Amerikaanse lobby. Alleen dan behouden we de voorsprong, het betere leven voor mens en dier wat we de afgelopen 30 jaar met elkaar bevochten hebben en waar we voor willen blijven vechten. Europa niet openzetten voor goedkope producten die volgens Amerikaanse standaard zijn geproduceerd, maar veilig voedsel voor elke Europeaan, zonder tekort te doen aan dierwelzijn en milieu.

Wij hebben geen vertrouwen in de huidige onderhandelingen en roepen consumenten en politici op om zich tegen TTIP uit te spreken. De onderhandelingen zijn sinds de start niet transparant geweest, en worden beïnvloed door lobbyisten en het bedrijfsleven. De inzet van het akkoord dient alleen de belangen van grote bedrijven en gaat ten koste van onze democratie.

TTIP? Wij zijn tegen, zolang eten een wapen is en in politieke handen is, in de strijd om de macht in de wereld en de macht in het leven, willen wij daar niet aan meewerken. Wij willen dat onze kinderen straks ook nog gezond in dit mooie land kunnen leven, waar zij zich niet hoeven te vormen naar Amerikaanse maatstaven. Het woord is nu aan u…

Arjan Pakkert, melkveehouder, Mariënheem (OV.) @arjanpakkert
Fokko Heida, agrarisch medewerker Katlijk (FR) @Folkertklaas86
Gerlant Zielman, ondernemer, Laag Zuthem (OV.)@GerlantZ
Henny Verhoeven- van den Oetelaar, veehoudster, Keldonk (NB.) @dukkie6

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.