heino krijgt een dorpswhatsapp tegen inbrekers

Inwoners van Heino gaan elkaar binnenkort via WhatsApp op de hoogte houden van verdachte situaties in het dorp. Met HeinoWaakt komt er per wijk een buurtwhatsapp. Jeroen Strijtveen, Lisette Horst, Mirko Schokker en Merle Heuver zijn de initiatiefnemers.

Hovenier Jeroen, geschiedenisstudente Lisette, communicatiestudente Merle en veiligheidsstudent Mirko starten hun initiatief niet omdat ze zich onveilig voelen in hun eigen dorp of buurt, maar wel omdat ze denken dat HeinoWaakt bijdraagt aan de veiligheid. “We zijn ons bewust van de inbraken die er om ons heen gebeuren. We willen Heino graag wat veiliger maken.”

HeinoWaakt start op 27 januari met een bijeenkomst in het Dorpshuus van Heino. “Daar wordt samen met wijkagent Herman Rienties uitleg gegeven over de werking van HeinoWaakt en waar je op moet letten bij verdachte situaties. Met die kennis kun je elkaar niet alleen goed, maar vooral ook heel snel op de hoogte houden. Met een buurtwhatsapp kun je snel buurtbewoners bereiken. Eén bericht van één buurtbewoner kan de gehele buurt doen opletten.”

Jeroen Strijtveen, Lisette Horst, Mirko Schokker en Merle Heuver beheren site en appgroep. Alle inschrijvingen komen bij hen binnen. Zij delen de deelnemers in per wijk waar ze woonachtend in zijn. “De deelnemers kennen de wijk en de straten beter dan iemand die aan de andere kant van Heino woont. Daarnaast zetten we per wijk lokale beheerders in. Alle zogenaamde ‘lokale beheerders’ komen in een bovenliggende regiegroep om de berichten te kunnen verspreiden in de andere groepen.”

De appgroep is er alleen om verdachte situaties te melden. Dit gaat via de zogenaamde SAAR methode. SAAR staat voor Signaleer, Alarmeer 112, App HeinoWaakt en Reageer door middel van bijvoorbeeld een inbraak te verstoren. “Het is niet zo dat je in deze appgroep kunt vragen hoe het met de buurvrouw van drie huizen verderop gaat. Wij zullen daar zelf op letten en wanneer dit toch gebeurt kunnen we eventueel mensen uit de groep verwijderen.”

Gemeente
Gisteren hebben de jongeren uit Heino een gesprek gehad met de gemeente Raalte. Daar staan ze helemaal achter het initiatief van de jongeren en Raalte zal daar waar mogelijk het initiatief dan ook zeker steunen. Dus één volger hebben ze al vast: de burgemeester zelf want die is plaatsgenoot. Wat dan meteen ook weer goed is voor aandacht op de sociale media, want daarop is Dadema actief aanwezig.

[poll id=67]

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.