grootste zwanenmeer ter wereld naar enschede

Het Grootste Zwanenmeer ter wereld uit China zal de komende kerstperiode voor het eerst haar vleugels uitslaan in Nederland. Op slechts een paar plekken in Nederland zal deze productie te zien zijn. Op dinsdag 5 en 6 januari 2016 zal het Nationaal Ballet van Shanghai met maar liefst 48 zwanen te zien zijn in het Wilminktheater. Het Wilminktheater en Muziekcentrum is er trots op dat de producent Stardust Theatre, het Wilminktheater als speellocatie exclusief voor het oosten van Nederland heeft gekozen en het theater haalt hiermee wederom een grote productie naar de regio.

In plaats van 16 zwanen ziet men in deze productie 48 zwanen schitteren. De keuze voor ballet-maestro Derek Deane was dan ook de meest voor de hand liggende. Deze dans expert heeft met het English National Ballet een enorme reputatie op het gebied van grote arena-producties.
Zo was zijn Zwanenmeer onder andere te zien in The Royal Albert Hall. “Voor het eerst ben ik nu door Stardust gevraagd om daar met het Shanghai Ballet een grote theaterversie van te creëren. Omdat ik een vertaalslag moest maken van een hal- productie naar een toneelversie, vereiste dit heel veel inventiviteit in de choreografie, maar het resultaat is werkelijk schitterend! Het is veel ontroerender en poëtischer dan ik ooit had gedacht. Het zijn als het ware grote schilderijen van Degas, waarbij de verstilde “tableaus” telkens weer tot leven worden gewekt!”, zegt Derek die op verzoek van Stardust wekenlang in Shanghai is geweest om met het 100-koppige gezelschap zijn versie van dit Grootste Zwanenmeer in te studeren.

De première begin dit jaar in het totaal uitverkochte Grand Theatre, in Shanghai was een wereldsensatie – waarvoor nu ook internationaal veel belangstelling bestaat. Wat Derek Deane bereikt heeft met de 48 Chinese ballerina’s is van een betoverende magie. Zonder de authenticiteit van het Zwanenmeer aan te tasten voegt zijn adembenemende choreografie een prachtig hoofdstuk toe aan deze ballet klassieker.

De beeldschone Chinese ballerina’s vormen een betoverend, homogeen geheel, dat in uitstraling en perfectie niet onder doet voor het Bolshoi of Mariinsky Ballet of The Royal Ballet in London. Derek Deane: “Dat was ook mijn grote leerschool. Als solist stond ik op de planken met Rudolf Nureyev en Margot Fonteyn. Ik werkte er in de gouden jaren met choreografen als Sir Frederick Ashton en Kenneth MacMillan. Al die ervaringen uit die tijd heb ik ook kunnen gebruiken in deze versie van Het Grootste Zwanenmeer!” Derek Deane’s belangrijkste uitdaging was, zegt hij, om de Chinese danseressen en dansers hun emoties te laten uiten en hun dans te verenigen met de muziek van Tsjaikovski. “Muziek is de basis van alles bij klassiek ballet. Als dat samen gaat ontstaat er een magie die ontroert en je hart raakt.”

In deze komende kerstperiode krijgt Nederland nu de Europese première van dit indrukwekkende en wonderschone balletepos. China toont hiermee aan dat het ook op het gebied van het klassieke ballet tot de wereldtop behoort en het Shanghai Ballet vleugels heeft gekregen!

Tickets zijn online verkrijgbaar via staging2.wilminktheater.nl en via de kassa van het Wilminktheater aan de Wenninkgaarde 40-42. Openingstijden voor de kassa zijn van ma – za 12.00 – 17.00.

Tickets zijn verkrijgbaar vanaf 39 euro. De kaarten zijn ook verkrijgbaar bij het Hoftheater. Het theater in Raalte werkt namelijk samen met het Wilminktheater.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.