goos lier hogere wiskunde

Regelgeving in de landbouw staat bekend om zijn complexiteit. In een poging de verschillende partijen tevreden te stellen wordt er veel creativiteit uit de kast gehaald om zowel ontwikkelingsmogelijkheden voor boeren te behouden als het milieu te sparen. Nieuwe wetgeving in veehouderij doet er nog een paar scheppen boven op. Beleid ten aanzien van fosfaat en stikstof (PAS) vergt hogere wiskunde om het allemaal goed te begrijpen. Zonder vorm van spot durf ik te beweren dat er zeer deskundige mensen aan het werk zijn om de nieuwe regelgeving te ontwikkelen. De uitgangspunten zijn ook goed te verdedigen. Echter, aan het eind van het verhaal blijken er toch openeinden te zijn. Vervolgens wordt dan gezegd ‘dat gaan we in de praktijk met de praktijk uitwerken’. En daar gaat het toch mis.

Er is een verschil tussen openeinden omdat nog enkele details uitgewerkt moeten worden en openeinden die het gevolg zijn van uitgangspunten die principieel met elkaar botsen. Dat laatste is erg en gaat zich steeds weer opnieuw tegen je keren bij het uitwerken van het model. Ik zal even enkele voorbeelden noemen:
1) Ga je nu aan de gang met forfaitaire getallen of werkelijke getallen. Bedoeld wordt: ga je uit van wat een koe gemiddeld produceert aan fosfaat of ga je werkelijk meten in de mest of nog beter het grondwater. 
2) Kies je voor vrijhandel in fosfaatrechten of wordt het handel onder tal van beperkingen.
3) Kies je voor werkelijke overschotten of kies je voor historische rechten op basis van referentiejaren. Duidelijke keuzes kunnen als gevolg van allerlei politieke uitspraken en de wens er samen uit te komen vaak niet worden gemaakt.

Zou het gemakkelijker kunnen? Ik denk van wel. Het kan gemakkelijker als het taboe op het betalen van ‘hoge’ heffingen er af gaat met de gedachte dat het geld niet uit de sector hoeft te verdwijnen. Ga niet zoals nu boeren verplichten tot allerlei verschillende dingen. Eerst was het zo dat er volledige verwerking van het fosfaatoverschot moest plaatsvinden en nu is er weer sprake van het gedeeltelijk onder de grond brengen van het overschot. Doe ook niet moeilijk over referentiejaren. Probeer een eenduidig systeem te ontwikkelen om te bepalen wat te veel fosfaat voor het milieu/grondwater is en belast het overschot aan mineralen. Nog gemakkelijker maak fosfaat heel erg duur. Gaat toch gebeuren, want fosfaat op de wereld is bezig heel schaars te worden. Levert op termijn een concurrentievoordeel op.

Goos Lier, docent en onderzoeker bij Saxion

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.