geen asfalt maar bord tegen water

Terwijl de provincie druk bezig is om geld bij elkaar te sprokkelen voor kruispunt Bos, pakt Rijkswaterstaat alvast het probleem rondom de plassen op de fietsoversteek aan. Of nou ja, aanpakken. Er is een bord geplaatst om fietsers te waarschuwen dat er een plas kan liggen. Zeer effectief.

Het bord is geplaatst nadat Rijkswaterstaat (waarschijnlijk via de gemeente en provincie) meerdere klachten kreeg over natte voeten en broekspijpen. En met het ijs, was het deze week natuurlijk nog gevaarlijker. Ook wij besteedden de afgelopen jaren geregeld aandacht aan het probleem. Zo vroegen we een deskundige hoe het kruispunt aangepakt kan worden. Zijn antwoord: “Ik heb er even gekeken, ik denk dat het simpel is om een kolk te plaatsen.” Wij zouden zeggen: dat is stap 1. En meteen een goede stap. Het kost dus niet zo veel dit probleem op te lossen.

Door een plas rijden, kun je zeggen, is dat dan een probleem? Voor veel fietsers wel ja. Je hoeft maar een kleine afwijking aan je spatborden te hebben en dat water komt of via je voorwiel op je broek of via het achterwiel op je rug. Daar aar een natte weg geen probleem is, kan een plas water wél problemen opleveren. Wielrenners hebben sowieso problemen met plassen water. En wat te denken van naast elkaar rijden. Het opspattende water maakt ook de buurfietser nat.

Stap 2 is dat de wegbeheerder aan zijn jas getrokken moet worden. En vanwege die snelheidsregistratie weten we dat dat nog zo makkelijk niet is. De provincie zegt dat ze wel over het autodeel gaan, maar fietspaden zijn van de gemeente. De gemeente zegt dat net andersom. En Rijkswaterstaat laat ons terugbellen, maar dat is na anderhalf jaar nog steeds niet gebeurd. Wat we ons met al die wegbeheerders ook wel voor kunnen stellen, dat vergt enorm veel overleg en afstemming.

Ons voorstel is daarom dat de gemeente Raalte met de kennis van onze deskundige (“ik denk dat het simpel is om een kolk te plaatsen”) op zoek gaat naar de partij die de weg moet opknappen. Raalte is immers geen wegbeheerder, maar wel de gemeente waar de meeste passanten die per fiets het kruispunt over gaan vandaan komen. We zullen dit artikel daarom ook netjes inleveren bij de gemeente. En dan maar kijken wat er van komt.

O ja, de deskundige wilde liever niet met naam en toenaam genoemd worden, maar als het eenmaal zo ver is dat de klus geklaard gaat worden, dan geven wij de naam graag door.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.