Home / archiefcentraal / fiets niet veilig op station olst

fiets niet veilig op station olst

Het aantal fietsendiefstallen is in 2015 gestegen met 44 procent, van 52 naar 75 diefstallen. De meeste fietsen worden gestolen in Olst rond het station. Daarbij gaat het ook om dure elektrische fietsen. Vermoedelijk zijn twee bij de politie bekende personen verantwoordelijk voor een groot deel van de fietsendiefstallen.

Woninginbraken
Het totale aantal woninginbraken in 2015 is gedaald met 37 procent (69 naar 43). De grootste daling vond plaats in Olst-Boskamp. Daar daalde het aantal inbraken van 47 naar 16. In Wijhe-Boerhaar waren 20 inbraken (14 in 2014) en in het buitengebied waren dat er 7 (8 in 2014).

“Het blijft belangrijk dat bewoners woningen goed beveiligen en afsluiten en verdachte situaties melden bij 112. Hierdoor kunnen meer inbrekers op heterdaad worden gepakt. Voor de opsporing van inbrekers zette de politie een speciaal woninginbrakenteam in. Daarnaast investeert de politie in de aanpak van helers. Het is van belang dat u uw spullen registreert zodat gestolen spullen die teruggevonden worden gelinkt kunnen worden aan hun eigenaar”, laat de politie weten.

Geweld
In 2015 is het aantal aangiften van geweld gedaald van 64 naar 35. In meerdere gevallen gaat het om conflicten binnen gezinnen met veelal meervoudige problemen (huiselijk geweld). Hier wordt een zorgmelding van gemaakt, waarna hulp wordt geboden. Bij conflicten in de woonomgeving tussen buren kan buurtbemiddeling ingeschakeld worden. Het aantal mishandelingen in horecagelegenheden in de weekenden (uitgaansgeweld) is gedaald. Politie en Openbaar Ministerie pakken geweldsdelicten met prioriteit op, vanwege de grote impact op slachtoffers en hun omgeving.

Verwarde personen
De overlast die wordt veroorzaakt door verwarde personen of personen met een psychische stoornis blijft een zorg. Het gaat vaak om een klein aantal personen dat overlast veroorzaakt en dit kost de politie veel capaciteit. Aangezien er meestal sprake is van een meervoudige problematiek, waarbij de combinatie van zorg en straf noodzakelijk is, is het ook op dit thema van belang om de samenwerking met zorgpartners verder te versterken.

Preventie
De gemeente heeft aandacht besteed aan voorlichting en preventiemaatregelen. De politie voerde tijdens het zogenaamde “Donkere Dagen Offensief” (DDO) extra controles uit. Tijdens een witte voetjes actie werden bewoners geattendeerd op mogelijkheden voor inbrekers om in te breken in hun woning. Daarmee werd aandacht besteed aan de maatregelen die bewoners kunnen nemen om inbraken tegen te gaan. Op bedrijventerrein De Meente in Olst investeerden ondernemers in maatregelen die hebben geleid tot het keurmerk Veilig Ondernemen. Dit jaar werd er maar één keer ingebroken in een bedrijfspand.

Tijdens de kernenbezoeken van het college hebben de Plaatselijke Belangen en de gemeente samen opgetrokken om inwoners te wijzen op eigen inzet bij inbraakpreventie. Hiervoor is een paar keer gebruik gemaakt van “de Inbreker”, met medewerking van wijkagenten.

Alertheid burgers helpt
Gemeente en politie werken samen met burgers en ondernemers aan veiligheid. Burgers pakken dit voortvarend op met de start van Whatsapp-groepen voor buurtpreventie en het project Waaks!. Waaks! is een samenwerkingsproject van de politie en de gemeente waarbij aan hondenbezitters gevraagd wordt op te letten tijdens het uitlaten. Hiermee wordt de kans op heterdaad betrappen vergroot. Alertheid bij mensen die hun hond uitlaten maakt het mogelijk om bijvoorbeeld woninginbraak, autokraak of andere criminaliteit tegen te gaan. Opnieuw is gebleken dat het melden van verdachte situaties leidt tot aanhoudingen. Daarom moedigen de gemeente en de politie dit ook in 2016 aan. Informatie over Whatsapp buurtpreventie is te vinden op http://www.olst-wijhe.nl/veiligwonen

Lees ook

Krommeloop Schiet Toernooi van de Treffer

HEINO – Schietvereniging de Treffer in Heino houdt van 15 oktober tot en met 19 …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.