eis 8 jaar voor overvallen broers wijhe

De advocaat-generaal (OM) in Arnhem heeft in hoger beroep celstraffen van acht jaar geëist tegen twee mannen van inmiddels 28 en 22 jaar. In de visie van het OM hebben ze zich schuldig gemaakt aan een zeer gewelddadige woningoverval in Wijhe op 11 maart 2014 waar twee hoogbejaarde broers het slachtoffer van werden. Daarnaast worden beide verdachten nog verdacht van een aantal andere, minder ernstige, feiten. Dat meldt het OM op haar website.

De verdachten drongen op de bewuste dag rond 21.00 uur de woning in Wijhe binnen. De bewoners, twee broers van 85 en 82 jaar, werden geschopt, geslagen en bedreigd met een pistool en een mes. Ze werden gekneveld achtergelaten. De buit bestond uiteindelijk uit geld, een sleutel en een glucosemeter. De oudste broer liep voornamelijk letsel op door het afweren van klappen. De jongste werd met ernstig letsel opgenomen in het ziekenhuis.

De rechtbank veroordeelde de oudste verdachte tot zes jaar cel en sprak de ander vrij. De verdachte die veroordeeld werd stelde hoger beroep in; in de zaak van de vrijgesproken verdachte ging het OM in hoger beroep.

De advocaat-generaal vindt dat er voldoende bewijs in het dossier zit dat beide verdachten linkt aan betrokkenheid bij de overval. “De twee verdachten zijn in de dagen voor de overval samen gezien en ook óp de dag van de overval. Na de eerste melding van de overval blijkt dat beide mannen een treinkaartje Wijhe-Nijmegen hebben gekocht. Ook de uitkomsten van het forensisch onderzoek, met name voor wat betreft de gedragen schoenen door verdachten in combinatie met het aangetroffen schoenspoor, linkt de verdachten aan de overval. Daarnaast beschikte de vrijgesproken verdachte na de overval opeens over veel geld dat in de visie van het OM uit de woning is weggenomen.”

Lange celstraffen zijn op zijn plaats, zo vindt de advocaat-generaal. “Een overval in de avond in hun eigen woning op hoogbejaarde mensen schokt de rechtsorde zeer. Met name op de jongste broer is zeer ernstig geweld toegepast. Hij heeft maandenlang moeten herstellen. Beide verdachten zijn geen onbekende voor justitie. Zij zijn eerder veroordeeld voor gewelds- en vermogensdelicten. In het nadeel van verdachten wordt meegewogen dat zij geen verantwoording willen nemen voor wat zij hebben gedaan.”

Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.