dorpswhatsapps gemeente raalte in de lift

“Veel wijkbewoners zijn na inlichtingen zelf aan de slag gegaan met het opzetten van een buurtapp. Als een olievlek werkt het nu verder in Salland”, aldus Dolfien Posthoorn, politieagente Oost-Nederland. “Lierderholthuis heeft inmiddels een gezamenlijke buurtapp, in Mariënheem is een begin gemaakt en in Heino zijn buurtbewoners druk om in heel Heino een dorpswhatsapp op te zetten.”

Op verzoek geeft de politie voorlichting over de werkwijze van de 1000-ogen methodiek: hoe herken je bijvoorbeeld verdacht gedrag en hoe gebruik je de app op correcte wijze. Ook in Raalte zelf zijn de wijkagenten bezig om buurtbewoners op de hoogte te brengen van de mogelijkheid. De eerste aanzet is al gemaakt, in de Blekkerhoek. Het opzetten van de app blijft, net als in andere regio’s, echter een initiatief van de buurtbewoners. “De politie komt alleen als raadgever om de hoek kijken.”

In heel Salland kan een politienummer worden toegevoegd in de appgroep. Indien de situatie daarom vraagt, dus wanneer er iemand is aangehouden, er een (verdacht) voertuig is aangetroffen of gestolen goederen worden ontdekt, kan de politie middels de buurtapp gericht getuigen horen die in de app hebben aangegeven iets te hebben gezien.

Effecten
“De saamhorigheid in de buurt wordt hiermee vergroot en de bewoners voelen zich meer verantwoordelijk voor de buurtveiligheid.” Ook laat Posthoorn weten dat bewoners bewust worden van de inrichting van de wijk: bijvoorbeeld hoge struiken die het zicht ontnemen en slechte verlichting. “Na bewustwording wordt hier dan ook vaak wat aan gedaan.”

“Wij hopen dat de effecten straks goed zichtbaar zijn. Net als dat het geval was in Ede en Tilburg; een daling van het aantal woninginbraken, autokraken en andere diefstallen. Ook hopen we dat de meldingsbereidheid omhoog gaat en dat een veilige woonomgeving een gemeenschappelijke zorg wordt van bewoners, tevens bestuurders en de politie.” Na Salland wil politie Oost-Nederland naar eigen zeggen de olievlek ook in Deventer naar zich toehalen.

 

 

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.