dertig procent basisscholen olst wijhe leeg

De forse leerlingenkrimp en het feit dat schoolbesturen sinds 2015 (ook) verantwoordelijk zijn voor het buitenonderhoud van hun scholen (eerder ontving de gemeente daarvoor uitkering van het Rijk, nu de scholen) betekent dat de schoolbesturen de tekorten op hun scholen zien oplopen. “Een deel van het scholenbestand bestaat uit verouderde schoolgebouwen, die de komende periode dringend aan renovatie/onderhoud toe zijn. Hiervoor zijn grote investeringsbedragen nodig, waarvoor de scholen niet hebben kunnen reserveren. Pas vanaf januari 2015 ontvangt men immers rijksvergoeding.”

Project
De ontwikkelingen zijn voor schoolbesturen en de gemeente Olst-Wijhe aanleiding een project op te starten om in beeld te brengen wat deze krimp op de lange termijn betekent voor de instandhouding van de schoolgebouwen. “Op voorhand is duidelijk dat de omvang van het scholenbestand (of gedeelten van schoolgebouwen) teruggebracht moet worden. Dit kan op allerlei manieren, hetgeen onderzocht gaat worden door specifieke werkgroepen. Zodra die scenario’s uitgewerkt zijn, wordt duidelijk wat dit voor elke individuele school betekent en vervolgens worden bepaald op welke locatie en in welke mate groot onderhoud zal plaatsvinden. Daarbij zal er aandacht zijn of door gerichte onderhoudsinvesteringen scholen het predicaat ‘gezond’ kunnen behalen.”

Ook de basisscholen in Raalte nemen deel aan het project. De betreffende schoolbesturen (de Mare en Mijnplein) hebben namelijk scholen in beide gemeenten.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.