de belte raalter goudhaentje van 2015

Het Bestuur van de Stichting Sport en Cultuur Nieuw-Heeten is Goudhaentje van 2015 geworden. Dat heeft burgemeester Martijn Dadema vanavond tijdens de nieuwjaarsreceptie bekend gemaakt. De stichting is Goudhaentje geworden omdat ze met De Belte een nieuw dorpshuis gecreëerd heeft voor heel Nieuw-Heeten en tegelijk een voorbeeld is voor Raalte en de rest van Nederland hoe je in een dorp van de grootte van Nieuw-Heeten toch heel goed een prachtige accommodatie kunt hebben staan.

Een MFA is een dergelijk gebouw in ambtelijke stukken gaan heten, een multifunctionele accommodatie. Maar dat is zonde. Dorpshuis, of dorpshuis met sporthal, dat is niet alleen helderder, het klinkt ook veel beter. Nieuw-Heetenaren moesten voor de sport eerder altijd naar de Belte en voor culturele activiteiten naar het Timmermanshuis. Nu alles onder een dak is, is veel meer mogelijk geworden, zijn activiteiten veel sneller rendabel. En je komt elkaar veel vaker tegen in het verenigingsleven en die onderlinge kruisbestuiving is ook weer overal goed voor.

Goed voorbeeld doet volgen. En dus hebben ze in Luttenberg en Lierderholthuis al afgekeken hoe de buren het doen. Maar zelfs uit andere delen van Nederland komen bussen met vrijwilligers en bestuurders een rondleiding genieten in het Nieuw-Heeten en het gedachtengoed achter De Belte.

Een Goudhaentje is een persoon of instelling die met de kop boven het maaiveld is uitgestoken, in de gemeente zelf, maar meteen Raalte ook elders op de kaart heeft gezet. Met die excursies van buitenaf en de daaruit volgende voorbeeldfunctie geldt dat dus zeker voor De Belte. Bij die rondleidingen, maar ook tijdens praatjes die Raalter ambtenaren en bestuurders elders in het land houden is het centrale middelpunt steeds de leefbaarheid van dorpen. De Belte is een ontmoetingspunt geworden voor iedereen in het dorp, voor jong en oud.

Er waren dit jaar overigens veel aanmeldingen voor Goudhaentje. Het is goed gebruik niet te melden wie die anderen waren, maar we kunnen hier gerust wel verklappen dat minstens tien personen dan wel instellingen serieus hebben meegestreden om de eer, de eeuwige roem en een handje van de burgemeester. Leuk daarbij is dat de selectie van wie wel en wie niet, door de burger zelf plaats vindt. Wie vond dat iemand kans maakte Goudhaentje te worden, die mocht dat aanmelden.

De toespraak van burgemeester Martijn Dadema vind je hier.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.