dagbesteding kan een eenzaam gevoel voorkomen

Edith Groot Zwaaftink is samen met José Oostewechel begeleidster bij de dagbesteding van Stevenerf, onderdeel van Zorggroep Raalte. Deze kleinschalige en landelijke gelegen woonvorm voor mensen met dementie biedt ook dagbesteding aan. “Dagbesteding kan een eenzaam gevoel voorkomen, ontlast de familie en maakt langer thuis wonen mogelijk.”

“Wanneer vader, moeder of echtgenoot een vorm van dementie krijgt en hierdoor hulpbehoevend wordt, kan het nodig zijn dat naasten veel zorg op zich nemen. Soms is die zorg zo zwaar zij daardoor zelf overbelast raken. Eigen activiteiten worden afgezegd en gesprekken worden minder intens, omdat hun geliefde niet meer kan meekomen en minder begrijpt.”                                                              

Activiteiten
Dagbesteding verzorgt een dag met allerlei activiteiten, waaronder: verven, timmeren, muziek en zingen, koken en bakken en spelletjes spelen met bijvoorbeeld de ‘Braintrainer’ om de hersenen te trainen. “Elke dag gaan we naar buiten voor een wandeling en maken we gebruik van de beweegtoestellen”, vertelt Edith. “Als iemand liever even alleen wil zijn, is dat ook mogelijk in een rustige zithoek, luisterend naar muziek met een prachtig uitzicht op de weilanden met koeien.”

Alle activiteiten zorgen voor veel plezier en een betere thuissituatie. Doordat je op de dagbesteding veel bezig bent, wordt het dag- en nachtritme beter; mensen met dementie slapen thuis nog weleens, omdat ze minder worden geprikkeld en gestimuleerd. Ook voor de partner is de dagbesteding erg fijn, want die krijgt tijd om zelf dingen te ondernemen. Bij thuiskomst is er weer wat te vertellen. Familie is overigens altijd welkom bij de dagbesteding. Edith: “Soms komt een familielid koffiedrinken of meedoen met een spelletje. Die betrokkenheid werkt goed.”

Mogelijkheden
Dagbesteding sluit aan bij wat mensen kunnen en wat hun belevingswereld is. Mensen worden uitgenodigd in hun mogelijkheden. “Er wordt wel gepraat over hoe het is om ouder te worden en over de bijbehorende beperkingen. Toch kan men vaak meer dan in de thuissituatie gedacht wordt. Hier doen we bijvoorbeeld samen de afwas, waarna een partner verbaasd reageert: ‘drogen jullie samen af?’ En dan zegt meneer ineens thuis tegen zijn vrouw: ‘zal ik je helpen?’” De deelnemers hebben hierdoor het gevoel dat ze nog wat kunnen betekenen. Door mensen te stimuleren zoveel mogelijk zelf te doen, kunnen ze hun eigenwaarde behouden. Mensen helpen elkaar ook, want iedereen heeft eigen kwaliteiten.

“Mensen met dementie kunnen goed vertellen over wat ze vroeger hebben meegemaakt, maar meekomen in de huidige tijd is lastig. Bijvoorbeeld bij een verjaardag waar veel en snel gepraat wordt en ze niet kunnen meedoen in het gesprek. Hierdoor zie je soms dat mensen niets meer durven te zeggen uit angst om te falen. Bij de dagbesteding stimuleren we gesprekken en nemen we de tijd als iemand er niet uitkomt. Doordat iedereen hier hetzelfde meemaakt is er veiligheid. En echt de verhalen zijn prachtig”, sluit Edith af.  

Meer informatie over de dagbesteding van Stevenserf of een keer komen kijken? Neem contact op via 088 6564042. Zorggroep Raalte biedt dagbesteding in alle dorpen van de gemeente Raalte. Neem contact op met het Klantkompas via 0572-744050. 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.