bewoners wijzen compensatie olasfa sanering weer af

Het buurtcomité ‘Onder de Rooze’ van bewoners die tegenover het oude Olasfa-terrein wonen wijst opnieuw het financiële voorstel van de provincie af. De buurt noemt de compensatie-regeling voor hun gederfde woongenot door de sanering ‘schandalig, niet realistisch en onder de maat’, meldt RTV Oost.

Het voortgangsgesprek over onder meer de financiële compensatie voor de buurtbewoners die tegenover het saneringsterrein van de oude asfaltfabriek in Olst wonen is ‘matig’ verlopen. De buurt wilde voorafgaand aan een gezamenlijke vergadering volgende week met gedeputeerde Lievers praten om hun standpunten nogmaals duidelijk te maken. Dat gesprek was vanmiddag op het provinciehuis.

Sanering zonder eind-datum
De sanering van het oude Olasfa-terrein duurt al ruim tien jaar. Het gaat om een van de zwaarst vervuilde terreinen in Nederland. De mensen die recht tegenover het terrein wonen hebben door de sanering al tien jaar last van stank, geluidsoverlast, een verpest uitzicht en onzekerheid over de afronding van de sanering. Daardoor hebben veel mensen last van chronische stress met in sommige gevallen ernstige fysieke klachten tot gevolg. Het is ook nu nog niet duidelijk wanneer de sanering klaar is.

Compensatie-regeling
De in september 2015 aangekondigde financiële vergoeding werd in eerste instantie positief ontvangen door buurtbewoners. De provincie gaat echter van hele andere waardes en percentages uit dan de bewoners. Daardoor is het financiële voorstel van de provincie een tiende van het voorstel van de bewoners van ‘Onder de Rooze’. Een overeenstemming lijkt ver weg. Het buurtcomité ‘Onder de Rooze’ wordt door de provincie ook niet meer als aparte gesprekspartner gezien, terwijl dat volgens het comité wel was afgesproken.

Gedeputeerde Lievers heeft woensdagmiddag nogmaals tegen de buurt gezegd dat zij voor overleg kunnen aanschuiven tijdens de maandelijkse gezamenlijke overleggen tussen de provincie en de verschillende betrokkenen. Dat accepteert ‘Onder de Rooze’ niet, aldus woordvoerder Westerhout. Het buurtcomité wacht de vergadering van volgende week af, maar overweegt juridische stappen als er geen fatsoenlijke financiële compensatie-regeling op tafel komt.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.