betaal glasvesel buitengebied uit algemene middelen

Door Harrie Kiekebosch

Toen vier jaar geleden gediscussieerd werd over snel internet, was dat met de kennis van toen. Gebruik van internet was handig maar je kon ook nog wel een beetje zonder. Bedrijfsmatig was het al wel belangrijk, maar verder kon je ook wel toe met af en toe per dag even op het net. En meestal was je per dag wel even ergens waar ze goed internet hadden.

Maar als je kijkt wat er in die vier jaar veranderd is… Scholen en klassen maken Facebook- en Whatsappgroepen aan voor snel onderling overleg (leraar ziek, eerste uur valt uit). Op YouTube kun je die scheikundeles terugkijken die je op school niet snapte. Rechtstreeks tv kijken doen jongeren bijna niet meer, die bepalen op YouTube hun eigen kijktijd en -onderwerp. (Als ik DWDD terug wil kijken ben ik een kwartier bezig voor ik alleen nog maar de site aan de praat heb.) Anders bankieren dan via internet kan niet meer. Maar op het platteland kun je niet inloggen als er thuis nog een meer op het net zit en als ze dat bij de buren toevallig ook doen.

Wat er de afgelopen vier jaar veranderd is, weten we. Wat er in de komende jaren allemaal nog meer verandert weten we niet met zekerheid, maar dat het al maar toeneemt is zeker. Zo voorspel ik dat het digitaal bankieren gekoppeld wordt aan boekhoudprogramma’s en uiteindelijk aan de belastingaangifte. Zo weet ik zeker dat hoorcolleges niet meer in collegezalen gegeven worden, maar op internet bekeken worden. Dan geven Engelstalige acteurs les, gesouffleerd door de beste professoren van de wereld (want kennis hebben en kennis overdragen zijn tenslotte verschillende disciplines). In plaats van ieder jaar weer opnieuw en op tienduizend plekken in de wereld, geef je dan zo’n college één keer goed en je bent voor de hele wereld de komende vier jaar klaar.

Ik denk dat een tv-avond over vijf jaar niet meer bestaat. Alles wordt aangeboden via internet, iedereen kijkt wanneer het hem belieft. Alleen nieuws en sport hebben dan nog een actualiteitsdrang. Voor al die andere programma’s zet je de computer aan.

Maar het gaat denk ik nog verder. De UT van Twente werkt aan een klerenprinter. Dan kun je op internet kijken wat je die dag aan wil en de printer maakt het voor je. In plaats van de inkt te verwisselen in je huidige printer, vervang je na die kledingprint de materie van je 3D-printer en print je zes schroeven uit voor nieuwe lijstjes aan de kant. En als je die materie toevallig niet in huis hebt, laat je het even met een drone invliegen vanaf de bouwmarkt.

Je moet misschien op het platteland wonen en dus ervaringsdeskundige zijn om te begrijpen dat het nu al ondoenlijk is met de waardeloze internetsnelheden van nu (twintig foto’s van het Salland Cross Circuit haal ik met gewoon internet in vijf seconden binnen, op het platteland doe ik er anderhalf uur (!) over). Door toename van functionaliteiten wordt dat alleen maar erger.

En daarom zeg ik: start de discussie over nut en noodzaak van internet nog even van voren af aan. Dan kun je niet anders dan tot de conclusie komen dat internet noodzaak is, net als elektriciteit. Dan ben je voorbij de discussie wie dat moet betalen en dan kan de aanleg snel beginnen. Morgen al wel.

[youtube url=”https://staging2.youtube.com/embed/xmAZneqKikU”]

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.