bedenk het beste idee voor olst wijhe

Ut Huus daagt alle inwoners van Olst-Wijhe uit om, individueel of als groep, vereniging of straat, te piekeren en/of te werken aan een goed idee voor de gemeente. Tijdens de nieuwjaarsreceptie kondigde burgemeester Ton Strien, als beoogd juryvoorzitter, de campagne ‘Het beste idee voor Olst-Wijhe 2016’ aan.

“Het jaar 2016 moet voor Olst-Wijhe een jaar van sprankelende, frisse, leuke en vooral goed uitvoerbare ideeën worden. Ideeën waardoor de gemeente leefbaarder en aantrekkelijker wordt; ideeën om in Olst- Wijhe boeiende initiatieven te ontplooien. En bovenal zullen er ideeën moeten komen waar de inwoners ook echt wat aan hebben. Geen gigantische voorstellen om Olst-Wijhe in zijn  geheel op de schop te nemen; geen bevliegingen om onze dorpen aan de IJssel uit te bouwen tot metropolen waar je tussen de torenflats de bomen en de struiken niet meer ziet. Het beste idee voor Olst-Wijhe is een voorstel dat aanspreekt, dat herkenbaar is en waar je plezier en genoegen aan kunt beleven”, vertelt Angelieke Huisman, directeur-bestuurder van ut Huus.

Dat het om een serieus plan gaat, mag blijken uit de instelling van een speciale, vakkundige jury die elk binnengekomen idee gaat beoordelen op originaliteit, uitvoerbaarheid en kosten. “Die jury weet van wanten, want die bestrijkt voor dit eerste jaar qua kennis en interesse een breed terrein.In de jury  zitten de ‘idealisten’ Roy Kleinlangevelslo (wijkagent), Gerrit Boomgaard (Albert Heijn-franchisenemer en gedreven Wijhese ondernemer), Joop Hofman (mede-eigenaar van de Rode Wouw, een bedrijf op het terrein van ‘meer bewonersinvloed’) en Sanneke Halfwerk (actief oud-inwoonster, maar nog steeds bekend als voetbaltrainer). Daarnaast staan er nog twee verzoeken aan deskundige kandidaten uit, die later bekend worden gemaakt.” 

Juryprijs en publieksprijs
Iedereen die individueel of in een groep de hersens wil laten kraken, heeft tot 1 maart de tijd om het idee (of de ideeën) in te leveren bij de jury. Die gaat daarna vijf ideeën selecteren en maakt deze ‘shortlist’ in april bekend. Uit de nominaties kiest de jury het beste idee. Daarnaast komt er ook een publieksprijs waarin iedereen zijn stem voor het volgens hem/haar beste idee kan geven. 

De prijs wordt gesymboliseerd door een getrouwe kopie van het lampje van de ras-uitvinder Willy Wortel. Bovendien kunnen de bedenker(s) van het beste idee rekenen op ondersteuning bij onderzoek naar de realisatiemogelijkheden.

Criteria
“En dan blijft de vraag: waaraan moet nu zo’n idee voor Olst-Wijhe aan voldoen, zijn er voorwaarden, zijn er categorieën vastgesteld, zijn er geboden of verboden, kortom aan welke regels moet het idee voldoen? En dat is nu het aardige van het ‘Beste idee van Olst-Wijhe’: er zijn geen regels. Iedereen die mee wil doen en na gaat denken over een briljant idee voor onze gemeente is geheel vrij in de keuze van het onderwerp.”

Elke deelnemer of groep deelnemers zal zelf moeten en kunnen bepalen waaraan het idee gaat voldoen. “Is het bedoeld voor de programmering van het cultuuraanbod? Is het speciaal een idee voor het centrum van Olst of  Wijhe of juist voor de buurtschappen? Heeft het te maken met onderwerpen op het terrein van sport, natuurbescherming, vrijetijdsbesteding? Is het bedoeld voor ouderen of juist voor kinderen? Of moet er gedacht worden aan verbetering van de verkeerssituatie, aanpassing van het openbaar groen, de wijze van inspraak voor de bewoners. Te veel om op te noemen, het mag klein of groot zijn, geheel nieuw of verbetering van een bestaande situatie. En de uitvoering hoeft niet perse kosteloos te zijn of wellicht peperduur, maar bedenk wel dat het duurste idee niet per definitie het beste idee is.”

 

Voor meer informatie over ‘Het beste idee van Olst-Wijhe’ kun je tijdens kantooruren terecht op 0570-683939 of via m.korterik@uthuus.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.