Home / archiefcentraal / aangepast sporten in salland krijgt flinke boost

aangepast sporten in salland krijgt flinke boost

Door regionale samenwerking in Salland zijn en worden de kansen om te kunnen sporten voor kinderen en volwassenen met een beperking beduidend vergroot. Mede dankzij een samenwerking tussen NSGK (de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind), het project ‘Iedereen Actief’ en de Deventer Sportploeg. Zaterdag 9 januari wordt het startschot gegeven voor die samenwerking.

In Deventer is al veel ervaring opgedaan met aangepast sporten. Via de Deventer Sportploeg sporten daar zo’n 250 sporters met een verstandelijke beperking  bij reguliere verenigingen. En in Salland heeft ‘Iedereen Actief!’ er de afgelopen twee jaar voor gezorgd dat veel meer mensen met een beperking zijn gaan sporten. ‘Iedereen Actief!’ is het programma dat aangepast sporten onder de aandacht brengt en duurzame verbindingen legt tussen professionals, vrijwilligers, sporters en organisaties.

Sportcarrousel
Een bewezen middel om mensen enthousiast te maken voor sporten is de Sportcarrousel. De carrousel komt – met een aanhanger vol sportattributen – op elke gewenste locatie: op school, bij een zorgaanbieder, een werkgever, een sportvereniging. Leerlingen, cliënten of werknemers kunnen kennis maken met een groot aantal sporten. Daarna is het de bedoeling dat de sporter-in-spe gaat proefdraaien bij de vereniging van zijn of haar keuze. Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat hij of zij vervolgens lid wordt van een vereniging en blijft sporten.

Toekomst
Regiocoach én voorzitter van de Deventer Sportploeg Kees van Hoof: “We hebben veel bereikt de afgelopen twee jaar, en om nog meer mensen met een beperking aan het sporten te krijgen moeten we doorgaan met het programma. Daar is een flink bedrag voor nodig. Dat krijgen we nu de komende jaren van NSGK en daar zijn we erg blij mee. Bovendien gaan de Deventer Sportploeg en NSGK een partnerschap aan, zodat we de sportploegen in de regio’s die aangepast sporten aanbieden beter kunnen faciliteren en fondsen kunnen werven met hulp van NSGK.”

NSGK streeft naar een samenleving waarin kinderen en jongeren met én zonder handicap samen opgroeien en samen leven, legt NSGK-directeur Ingrid Tuinenburg uit. “Daarom willen we graag dat kinderen en jongeren met een handicap kunnen sporten bij reguliere sportverenigingen, samen met leeftijdgenoten zonder beperking. Zodat ze elkaar leren kennen, vriendschappen kunnen sluiten. Zo bouwen we aan een samenleving waarin iedereen meedoet en niemand aan de zijlijn staat.  Wij zijn blij dat we daarbij samen kunnen optrekken met de Deventer Sportploeg en Iedereen Actief, die in deze regio al veel waardevolle kennis en ervaring hebben opgedaan.”

Ondertekening overeenkomst
De samenwerking wordt zaterdag 9 januari bekrachtigd. Om 11.00 uur ondertekenen Ingrid Tuinenburg (directeur NSGK) en Kees van Hoof (Deventer Sportploeg) de samenwerkings-overeenkomst onder toeziend oog van drie wethouders van de gemeenten Deventer, Raalte en Olst-Wijhe. Dat gebeurt in Sportcentrum Tijenraan in Raalte, waar die dag het eerste grote evenement plaatsvindt op weg naar de Special Olympics in 2016. Er zijn regionale zwemwedstrijden, (georganiseerd door De Klup uit Deventer en SaVAS uit Raalte) en in de Sportcarrousel kunnen (aankomend) sporters allerlei sporten uitproberen en laten verschillende prominenten zich van hun sportiefste kant zien. Allerlei verenigingen die aangepast sporten aanbieden, laten daar zien hoe sport mensen met en zonder beperking verbindt.

Lees ook

Jaarverslag: SallandWonen tevreden, maar ook zorgen over financiën

RAALTE – Corona of niet, SallandWonen heeft de belangrijkste projecten die gepland stonden voor het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.