2900 opvangplaatsen voor vluchtelingen in overijssel

De regietafel werd eind november 2015 in opdracht van de minister van Binnenlandse Zaken in het leven geroepen om de opvang van vluchtelingen per provincie beter te stroomlijnen. In Overijssel komen daarvoor de voorzitters van de veiligheidsregio’s IJsselland (burgemeester Meijer van Zwolle en Twente (burgemeester Van Veldhuizen van Enschede), de provincie Overijssel (gedeputeerde Monique van Haaf) en vertegenwoordigers van het COA iedere twee weken bijeen onder leiding van de Commissaris van de Koning (als Rijksheer).

De opdracht was om voor 1 februari een plan te hebben voor het realiseren van 2500 opvangplaatsen, die geschikt zijn voor een periode van minimaal 1 jaar of langer. In de regio IJsselland hebben de gemeenten plannen voor 2300 plaatsen. Dat gebeurt in Raalte (950, Hardenberg (750) en Zwolle (600).

Burgemeester Meijer van Zwolle: “Doen wat nodig is, dat is en blijft onze inzet. Wat ik bijzonder blijf vinden is dat we nu al langere tijd zorgen dat mensen die dat nodig hebben een dak boven hun hoofd hebben, even tot rust kunnen komen. En daarnaast zien we heel duidelijk hoe belangrijk het is om dat gezamenlijk te doen. Met name met omwonenden en andere betrokkenen. Die gezamenlijkheid is ook de meerwaarde van onze regietafel. De komende periode blijft het belangrijk dat we in Overijssel goede opvang kunnen organiseren met voldoende draagvlak. Overzicht en elkaar helpen is dan essentieel, en dat biedt de regietafel.”

In Twente gaat het om 600 plaatsen in Enschede. Burgemeester Van Veldhuizen: “Het kost veel inspanning om draagvlak te vinden, maar tegelijkertijd zie je dat er ook grote bereidheid is om de vluchtelingen te helpen, dat is ook mooi om te zien. Ik heb daar grote waardering voor, zonder de hulp van vrijwilligers kunnen we niets ”

Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten zal het resultaat melden aan de minister van binnenlandse zaken Plasterk en staatssecretaris Dijkhof van justitie . “Ik vind het mooi dat we zelfs meer hebben kunnen doen dan ons werd gevraagd. Voor ons is dit geen eindresultaat maar een voortgangsrapportage. We blijven zoeken naar opvangplekken, want we kunnen niet uitsluiten dat er dit jaar weer een verhoogde instroom komt en er opnieuw een beroep op ons wordt gedaan.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.