vvd raalte moet beter bereikbaar zijn

In onze serie over het winkelcentrum in Raalte (bekijk de andere verhalen in dit dossier) zijn dit keer de politieke partijen aan het woord. Wat vindt VVD?

Fractievoorzitter Ben Nijboer van de VVD denkt dat je leegstand op een A-locatie in het winkelcentrum niet kunt voorkomen door één maatregel. “Leegstand kun je niet voorkomen met één enkele maatregel. Het gaat altijd om samenhang van factoren als ondernemerschap, bereikbaarheid, aankleding van de straten en winkels. Een goed centrum moet gastvrijheid uitstralen. De twee belangrijkste punten waar Raalte in kan verbeteren is de bereikbaarheid (bijvoorbeeld aanrijroute vanaf Almelosestraat) en het afschaffen van betaald parkeren”, zegt hij.

Volgens de VVD is het niet fair om een winkelier van een B of C-locatie voor minder huur op een A-locatie de winkel te laten runnen. “Dat lijkt een mooie optie, maar de vraag is of dit realistisch is. Is het fair om een ondernemer die van een B- of C-locatie verkast naar een A-locatie minder te laten betalen dan de ondernemer die er al zit? Beter is het om de A-locatie dermate aantrekkelijk te maken, dat elke ondernemer daar graag wíl zitten, omdat hij daar een goede boterham verdient”, stelt Nijboer.

Een flexibel bestemmingsplan is volgens Nijboer ook geen optie. Zeker niet als er daardoor ambulante handelaren de reguliere winkeliers oneerlijke concurrentie aandoen. “Zo’n flexibel bestemmingsplan lijkt mooi: minder regels, meer bedrijvigheid. Toch kun je dat niet ‘zomaar’ even doen: het risico is immers groot dat ambulante handelaren de reguliere winkels oneerlijke concurrentie aandoen. Zij kunnen de markt verstoren (hebben geen huurlasten, stookkosten en kunnen er alleen op piekmomenten gaan staan), waardoor de leegstand juist in de hand wordt gewerkt.”

De VVD is duidelijk over de kwestie betaald parkeren. Nijboer: “Daarover waren en zijn we duidelijker: liever vandaag afschaffen dan morgen. Raalte heeft géén parkeerprobleem en de gemeenten lijdt er zelf verlies op. Gratis parkeren heeft een sterke aantrekkingskracht op de regio, is goed voor de winkels, voor de werkgelegenheid en het helpt ,samen met betere bereikbaarheid, tegen leegstand.”

Daarnaast verdedigt Nijboer dat er in Raalte geen initiatieven zijn zoals de landelijke retail agenda. “Op dit vlak zijn er wel degelijk initiatieven. Ook in Raalte. Afgelopen jaar is volgens hetzelfde concept het seinpost-rapport opgesteld, waarin interactief werd samengewerkt tussen inwoners, ondernemers en de gemeente. Een goed rapport met zeer concrete adviezen. De Kring Raalter Werkgevers en ROV hebben in 2014 al, samen met andere ondernemersverenigingen, een Economisch Manifest opgesteld, met concrete voorstellen. Ook de Sociaal Economische Raad (SER) is duidelijk over wat er moet gebeuren. De ondernemers hebben inmiddels gezorgd voor een Ondernemingsfonds, zodat er ook middelen zijn om te investeren. Het belangrijkste wat Raalte nú nodig heeft is de politieke wil om de uitgebrachte adviezen op te volgen en daadkrachtig aan de slag te gaan. Nota’s zijn er genoeg. Het gaat nu om daden.”

De belangrijkst bevindingen van rapport Seinpost zond Ben Nijboer ons toe. Die kun je in de bijlage bekijken. (ZIE BIJLAGE 3)

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.