vluchtelingenwerk vindt angst voor azc onnodig

Angst voor een AZC in Raalte? Dat is niet nodig, vindt Andrea Haverkort van VluchtelingenWerk Raalte. “We vangen in Nederland al decennialang vluchtelingen op in verschillende AZC’s en de ervaring leert dat dit vrijwel altijd zonder noemenswaardige problemen verloopt.” 

Eind 2016 of begin 2017 komt er mogelijk een AZC in Raalte voor maximaal 950 vluchtelingen op industrieterrein De Zegge VII. Het AZC vangt vijf jaar asielzoekers op, met een optie voor nog eens vijf jaar. Het college van de gemeente Raalte is inmiddels al akkoord. De gemeenteraad bespreekt de opvang op 7 december en dan wordt duidelijk of er definitief een AZC komt in Raalte en of er volgend jaar inderdaad 950 asielzoekers naar Raalte komen.

Begeleiding
In de centrale opvang, waaronder de AZC’s in Nederland, begeleidt VluchtelingenWerk vluchtelingen en asielzoekers en organiseert het spreekuren. De kerntaak van de medewerkers bij de AZC’s is het begeleiden en ondersteunen van asielzoekers tijdens de asielprocedure. “We helpen mensen met vragen rondom het verblijfsrecht en helpen hen bijvoorbeeld met het aanvragen van gezinshereniging.” Het COA, die de AZC’s en noodopvangen beheert, is verantwoordelijk voor en reilen en zeilen van deze locaties inclusief een dagbestedingsprogramma.

Hulp
 “Onze vrijwilligers geven onder andere ondersteuning bij de asielprocedure en bij het leren van de taal als taalmaatje, bij het wegwijs maken van vluchtelingen met een status in de lokale en Nederlandse samenleving en ondersteuning bij de inburgering.” Ook het Rode Kruis heeft op dit moment vrijwilligers nodig op hun kledinginzameling- en distributiepunten. “En zo zijn er meer lokale organisaties wiens dienstverlening, ten dele, in het teken van vluchtelingen staat.”

Haverkort: “Wij zien dat er veel burgerinitiatieven ontstaan rond verschillende noodopvangen in ons land, veelal via sociale media. Die zijn er vaak op gericht om af en toe iets met vluchtelingen te ondernemen. Bijvoorbeeld een keer koffie drinken, samen eten of naar de markt.” Ook jij kunt hulp bieden aan vluchtelingen die in een noodopvang of asielzoekerscentrum zitten of aan vluchtelingen die in Nederland mogen verblijven en in de gemeente, bijvoorbeeld in Raalte, gevestigd zijn. “Mensen die willen helpen kunnen zich aanmelden bij verschillende hulporganisaties die draaien op vrijwilligers.” Inmiddels hebben al meerdere organisaties in Raalte laten weten iets te willen doen, mocht er een AZC komen. Onder andere Scouting Raalte heeft aangegeven na te denken over hoe zij de kinderen iets leuks kunnen bieden.

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.