video docu over monniken abdij sion

Altijd al willen weten hoe het leven van de monniken in Abdij Sion er uit zag? Op NPO2 was zondagavond een bijzondere documentaire te zien over de monniken van Abdij Sion in Diepenveen. De docu ‘Monniken op Schier: De terugkeer van de Trappisten’ volgde de broeders van abdij Sion op een cruciaal punt van hun bestaan.

‘De muren van het ooit bloeiende klooster ademen 125 jaar gebed en gezang. Nog acht broeders zijn het, die het naar wereldse maatstaven volstrekt zinloze leven voortzetten. Nieuwe monniken melden zich zelden aan en als ze het al doen, houden ze het sobere monnikenbestaan niet lang vol. Ze lijken de strijd tegen de tijd te verliezen. De abdij staat te koop. De jongere kern van de broeders heeft besloten niet zomaar het licht uit te doen. Ze trekken verder naar het noorden, terug naar hun wortels, naar het eiland dat haar naam aan hen te danken heeft: Schiermonnikoog. Tegen de achtergrond van dit ingrijpende proces van loslaten en voorzichtig nieuw leven laten ontkiemen, gaat de film op zoek naar de diepere motivatie van deze mannen. Wat drijft hen vandaag de dag om monnik te zijn, tegen alle eisen van de moderne maatschappij in? We nemen een uniek kijkje in de ziel van mannen wiens leven meestal verborgen blijft.’

Heb je de documentaire gemist of wil je de docu nog een keer zien? Je vindt de aflevering hier.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.