varkenshouders voorzien 300 huizen van stroom dankzij zonnepanelen

Varkenshouders Remco Tijs, Stephan Rientjes, Paul en Ellen Janssen-Holleboom, Martin Marsman en Edwin Tijs investeerden onlangs samen in 5500 zonnepanelen op het dak van hun varkensstallen. Daarmee gaan ze samen ruim voldoende duurzame energie produceren om bijvoorbeeld heel Lierderholthuis van energie te voorzien. Het produceren van zonne-energie via het dak van varkensstallen is extra interessant. Het levert 10 tot 15 procent meer energie op en biedt ook voordelen voor de dieren.

Varkenshouders Tijs, Rientjes, Jansen-Holleboom, Tijs en Marsman werken al langer slim samen. Ze delen kennis, ideeën en resultaten en kopen samen voer in. Samen kwamen ze ook op het idee om te investeren in zonnepanelen op het dak van hun stallen. Door zelf duurzame energie te produceren dragen ze bij aan een beter milieu en worden de bedrijven minder afhankelijk van energieprijzen en -belastingen. Het produceren van elektriciteit via zonnepanelen op het dak van varkensstallen blijkt bovendien extra interessant. De daken van varkensstallen zijn groot, vlak en goed bereikbaar waardoor zonnepanelen gunstiger in de richting van de zon kunnen worden gelegd.

Door de vrije ligging van de daken op varkensstallen is er bovendien nauwelijks last van schaduw. Door de optimalere omstandigheden brengen zonnepanelen 10 tot 15 procent meer op dan zonnepanelen op woningen. Zonnepanelen op staldaken zijn bovendien minder vervuilend voor het straatbeeld dan zonnepanelen in woonwijken.

Welzijn varkens
De zonnepanelen op de varkensstallen van varkenshouders Tijs, Rientjes, Janssen, Tijs en Marsman zijn niet alleen gunstig voor het milieu maar bieden ook extra comfort aan de dieren. De zonnepanelen werken extra isolerend op de al geïsoleerde daken. Daardoor is het ’s zomers nog minder snel warm en ’s winters nog minder snel koud in de stal. Doordat de varkenshouders nu gebruik kunnen maken van betaalbare zonne-energie, kunnen ze die nu ook gebruiken om hun varkens extra comfort te bieden op plaatsen waar dat voorheen te kostbaar was. Zo gebruiken de varkenshouders de goedkopere zonne-energie om warmte uit de varkensstallen terug te winnen via hun luchtwasser of de mest in hun mestputten. De extra warmte die de varkenshouders zo voorhanden komt, gebruiken ze om in de winter de stallen extra te verwarmen. Daardoor ervaren vooral de jonge biggetjes meer comfort en welzijn.

Investering zonne-energie
De varkenshouders uit Raalten investeerden samen een miljoen euro in de zonnepanelen. Door samen in te kopen, waren de veehouders goedkoper uit. De varkenshouders produceren genoeg energie voor 300 huishoudens. In de praktijk gebruiken de veehouderijen de opgewekte energie natuurlijk ook voor hun eigen veehouderij.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.